Vad är en Caldera?

En caldera är en vulkanisk struktur som orsakas av en kollaps av marken runt en vulkan. Vid första anblicken ser en caldera ofta en hel del som en vulkankrater, men arbetet med att caldera bildning skiljer sig från traditionella kratrar, och därför görs en distinktion mellan de två. En av de mest kända calderas i världen ligger under Crater Lake, en fantastisk vulkanisk sjö i USA. Den grekiska ön Santorini kan också skryta med en betydande caldera, som utgör en naturlig hamn. p

Calderas är vanligtvis förknippas med stratovolcanoes och basaltiskt vulkaner sköld. De kan ligga på flera olika sätt. I många fall, ett vulkanutbrott tömmer magma kamrar under vulkanen, och dessa kammare kollapsa, vilket skapar en djup depression i marken. I andra fall är det caldera som skapats genom en gradvis process av sättningar utlösas av långsamt försvagats marken. När det gäller erosion calderas, Caldera bildades orsakas av vädret i regionen. är den största calderas kallas återuppväckta calderas. En förnyad caldera orsakas av omfattande kollaps av magma lokaler som inte tillhör en speciell vulkan eller led av utbrott, och de är de största vulkaniska strukturer på jorden. Nivån på vulkanisk aktivitet som krävs för en återuppväckt caldera är ganska betydande, och skulle orsaka stor skada.

Några vulkanologer föredrar "vulkanisk kollapsade krater" till "Caldera", medan andra hänvisar till dessa strukturer som "kittlar. " Faktum "Caldera" kommer från det latinska ordet för "gryta" som återspeglar formen av en klassisk caldera, så båda termerna är helt lämplig. Ytligt kan det vara svårt att skilja mellan en caldera och en krater, särskilt när det gäller en vilande vulkan. Det viktigaste att veta om kratrar är att de inträffar runt vulkaniska öppningar, vilket gör står i en krater en mycket farligare proposition som står i en caldera.

Some calderas är så stora att de inte kan identifieras från marken, eftersom folk inte inser att de inte inser eller lever i en caldera. I dessa fall visade satellitbilder förekomsten av caldera, mycket till överraskning för människor som hade bosatt sig i dessa regioner. Andra calderas på havsbotten har identifierats med sonar teknik som har använts för att bestämma djupet i havet för att göra lättnad kartor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.