Vad är en Arroyo?

En Arroyo är en torr flodbädd som tenderar att fyllas med vatten under regnperioden. Termen "Arroyo" är spanska ursprung, sådana geografiska förhållandena är kända som wadis i Afrika och Mellanöstern. Arroyos kan potentiellt vara mycket farligt, eftersom de är känsliga för flash-översvämningar och erosion. Som ett resultat, är det en bra idé att lära sig identifiera arroyos så att du inte av misstag fångas i en dåligt väder. Ett karakteristiskt Arroyo har formen av en djup skära i öknen. En Arroyo får också funktionen utspridda stenar och stockar, vittnar om en tidigare period av översvämningar. I vissa fall, gröna buskar och små träd linje ett Arroyo, vilket visar att det finns en källa till grundvatten som dessa anläggningar utnyttjas. I befolkade områden, kan kännetecken utse en Arroyo för att väcka folk till den potentiella faran.

Under perioder med regn, fungerar en Arroyo som en kanal kanalisera allt vatten på ett ställe. Som ett resultat, fyller Arroyo snabbt med vatten, som förekommer i så hög volym att man inte kan tränga igenom marken att försvinna. Som ett resultat, vattnet stiger, och slutligen förvandlas till en flod som kan skapa en översvämning, snabbt sönder genom Arroyo och vridande upp träd och stenar. Människor och djur som fångas i Arroyo under översvämningarna kommer att sopas bort. I vissa områden kommer en Arroyo ett mindre, grunda ström eller flod under regnperioden. Detta kan vara irriterande i tätbebyggda områden, som vattnet kan ge en grogrund för myggor och alger innan det förångas helt i slutet av våren eller sommaren. I områden där myggorna överföra sjukdomar som malaria och West Nile-virus, vissa städer behandla dessa tillfälliga ansamlingar av vatten för att säkerställa att de förblir ogästvänliga för insekter.

En av de största problemen med arroyos för människor som jordbrukare är att deras banker kan bli snabbt försvinner. En liten kanal i ett fält kan förvandlas till en gapande avgrund under en period av regn, eftersom översvämning äter bort på stranden av floden tillfälligt, undergräver dem och fick dem att kollapsa. Översvämningarna också typiskt rycker bort lätt användbar matjord, lämnar värdelösa sand och stenar bakom. Beslutet att skära kanaler i fält för att transportera vatten bör ske med omsorg för att säkerställa att dessa kanaler inte orsaka problem senare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.