Vad är en Agouti?

En agouti är en stor gnagare hemma i Sydamerika, där det varierar från Mexiko till delar av Argentina. Agutier kan bli ganska stor, väger upp till nio pounds (fyra kilo), och de utgör en viktig del av regnskog ekologi. Förutom att vara finns i vilt tillstånd, hålls agouti i fångenskap i många djurparker över hela världen. Vissa agouti arter hotas av förstörelse av livsmiljöer och jakt, ger upphov till oro bland naturvårdare om skogarnas utan starka agouti populationer.

Alla Agutier är i släktet Dasyprocta , och de är relaterade till försökskaniner. De har tjock, fasta kroppar och långa slanka ben, med svansar som sträcker sig från kort till lång beroende på art. Vid första anblicken ser en agouti ungefär som en svans-mindre ekorre på styltor. Färg varierar kraftigt, men de djur som vanligtvis har glänsande, slät päls med inslag av kanel brunfärgning. Som en allmän regel, Agutier vandra under dagtid, men under perioder av stress, kommer de att vända nattliga. De djur som föredrar att leva i områden med massor av vegetativt marktäckning, som ger näring liksom gömma sig och kapsling utrymmen. Agutier form monogama par för livet, och de kan para sig upp till två gånger per år under gynnsamma förhållanden, som producerar en kull på levande ungar efter en dräktighet period på 120 dagar. När de unga är mogna, de uppmuntras att hitta nya livsmiljöer någon annanstans i skogen, men i fångenskap agouti familjer kan leva fredligt tillsammans.

kosten för Agutier är allätare, med djuren sophantering fallfrukt, frön, skott, färska greener och insekter. De har också cache stora mängder av frön och frukter, som bidrar till spridning av regnskogen frön, som uppmuntrar en sund och balanserad tillväxt runt skogen. I regioner där Agutier har overhunted, ekologer har märkt en minskad biologisk mångfald, vilket troligen orsakas av flera faktorer utöver bristen på gnagare.

Like många små vilda däggdjur, tenderar agouti att vara nervös och lite flyktig. Djuren kommunicerar med grymtningar och knarrar, och även göra karakteristiska gnagande ljud som de spricka genom skrov på frön och nötter. Vissa människor hålla Agutier som exotiska husdjur, och medan de är mindre lämpliga än marsvin och liknande släktingar, kan de göra intressanta och lojala sällskapsdjur. Innan man överväger en agouti som husdjur, se till att du har tillgång till en veterinär som hanterar exotiska djur, och kontrollera vilka lokala föreskrifter som kan kräva att du ska få ett vilt tillstånd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.