Vad är en Agate?

Agat är en typ av kalcedon, en mjölkaktig form av kvarts, som visas i en bandad slående formation som människor har funnit estetiskt tilltalande i århundraden. Kemiskt sett är det identiskt med kvarts, ametist och carnelians, men eftersom det utgör på ett annat sätt, ser agat radikalt annorlunda. Liksom alla former av kalcedon, är den kemiska formeln för ett agat SiO2, och färgerna kommer från orenheter i kiseldioxid. Förutom att komma i en rad fantastiska färger i naturen, är det mycket porös sten också ibland färgade vara mer levande i färgen.

Brasilien, Uruguay och västra USA är alla källor för rå agat. Traditionellt har Tyskland varit huvudstad i agat bearbetning och agat produkter levereras från Tyskland till guldsmeder och butiker över hela världen. Särskiljande sten används i smycken och att göra dekorativa hushåll ornament som bokstöd och glasunderlägg. Vissa religiösa smycken är gjorda av agat, såsom oro pärlor och stenar meditation som i många kulturer.

Inlåning av vulkanisk sten ofta hamn agat, som bildas när silikater göra insättningar i sprickor och hål i berg. Det yttre lagret av ett agat tenderar att vända mörkt och knaprig, men lagren inuti form rik band av färg som kan klippas i tvärsnitt och poleras för användning i smycken. Agat är mycket likt onyx, en annan form av kalcedon som ligger i lager, men agates tenderar att ha mer oregelbundna band och ett bredare spektrum av färger.

Några agates är så annorlunda att de bär sina egna namn såsom mossa agat, en unik form som har fjädrar för rika mossig grön sållandet en vit agat. Iris agat, en speciell händelse av berget har en fantastisk skimrande lyster. Båda formerna, tillsammans med andra sorter, används i ringar, armband och halsband, och vanligen klippa stora för att visa upp det rika band av färg i stenen. Ofta kommer en bit av agat smycke har en ovanlig form, för att rymma en unik och slående mönster i stenen.

Om hålls i värme och solljus, agat kan spricka och blekna, så se till att förvara den på en sval och mörk plats. Om Agate blir smutsig kan den tvättas i tvål och ett milt rengöringsmedel, men använd inte starka eller slipande kemikalier på den. Agates kan repa eller spricka då det är ungefär, så var försiktig med agat smycken, och försöker undvika smäller det till saker eller dra den över hårda ytor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.