Vad är bottenfaunan?

bottenfaunan är djur som lever på eller under havsbotten, i vad som kallas den bentiska zonen. De kan jämföras med plankton, som är fritt flytande. Några vanliga bottenfaunan djur är olika sjöss maskar (särskilt havsborstmask Gördelmaskar), ålgräs (en typ av blommande växt), musslor, ostron, sjögurkor (en typ av tagghudingar), ormstjärnor, havsanemoner, stjärnor hav, Sjöpungar (manteldjur) , nakensnäckor (mollusker) och att olika räkor och räkor-liknande kräftdjur, nämna några.

Tillsammans med makroskopisk bottenfaunan som anges ovan är mycket rikligt mikroskopiska bottenfaunan, inklusive björndjur (björndjurens), nematoder (den vanligast förekommande flercelliga djur på jorden), gastrotrichs, små kräftdjur som hoppkräftor, Foraminifera (Gemensamma protister) , kiselalger, och diverse amoeboids, ciliates och flagellater. Eftersom ljus tenderar att vara sämre på havsbotten än på ytan, och nästan frånvarande på större djup än 200 meter (656 fot), fokuserar grundandet av bottenfaunan livsmedelskedjan mer på döda djur och växter som faller från ovan än aktiv fotosyntes.

bentiska organismer täcker hela ytan på världshaven, men de är mycket ovanligare på platser utanför kontinentalsockeln. Vissa bottenfaunan är anpassade att leva nära stranden, även i tidvattenmiljön regionen, där de kan tåla att vara ute i vattnet i timmar tack vare speciella anpassningar. Andra, t. ex. sjögurkor, är anpassade att leva i de mörkaste djupen i haven. Djuphavet bottenfaunan är bland de mest ovanliga, och omfattar encelliga organismer över en tum över som kan lämna spår, jätte anemoner upp till 2 m (6 ft) över, och jätte isopods (relaterad till piller buggar) storlek huskatter. Vissa av dessa bottenlevande organismer är mycket dåligt känd, och forskning om dem pågår.

Alla organismer i världen är helt beroende av bottenlevande organismer att överleva. Dessa organismer uppröra och konsumera kroppar av djur som sjunker till botten, utsöndra dem som avföring, som upplöses i näringsämnen som får transporteras upp till ytan igen i uppvällning. På detta sätt, inte bygga kol inte upp på botten av havet utan att få transporteras tillbaka igen. Annars under miljontals år alla världens kol skulle bindas i det djupa havet, lämnar ingen för någon form av liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.