Vad är blodiglar?

Leeches är köttätande ryggradslösa djur i klassen Hirudinea. Några särskilda blodiglar livnär sig på blod, vilket har gjort denna stora och ganska skiftande grupp av varelser med kända människor. Blodiglar har använts i medicinsk behandling i tusentals år, och de fortsätter att användas i vissa fall i dag. Människor möter också blodiglar i naturen, där de är irriterande, men vanligtvis inte skadligt. Dessa djur är Gördelmaskar, vilket innebär att deras kroppar är indelade i segment. När en igel visas under ett mikroskop, kan segmenten tydligt. Leeches är också hermafroditer, liksom många ryggradslösa djur. De tenderar att vara vattendjur, som lever i sötvatten, träsk och kärr. Vissa iglar är också bekväm på land, i synnerhet i fuktiga områden som djungler.

Många iglar är köttätande, äter mindre ryggradslösa djur. Andra rensar för olika organiska material, medan vissa iglar fäster sig parasitically till andra djur att livnära sig på sitt blod. Leeches kommer livnär sig på fisk, reptiler, vattenfåglar, amfibier och däggdjur, beroende på tillgängliga källor potentiella mat i deras områden. Blodiglar utsöndrar speciella kemikalier som öppnar blodkärlen, hämmar koagulering och domning såret så att deras värdar är inte medvetna om deras närvaro förrän de redan är borta.

Historiskt åderlåtning var en viktig aspekt av medicinsk praxis , som föreskrivs för en lång rad villkor. En form av åderlåtning innefattade användning av blodiglar, och "blodigel" var faktiskt en gemensam slang term för "läkare" på en punkt. I modern medicin, åderlåtning för terapeutiska ändamål är varierar sällsynt, men användningen av blodiglar är faktiskt inte ovanligt. De kan användas vid kirurgiska platser för att främja cirkulationen och blodflödet, till exempel, och de används också vid behandling av köldskador och andra hjärt villkor. dessa intressanta varelser har några knep upp ärmarna. Vissa iglar verkligen hand om sina unga, till exempel, som är ett ganska ovanligt drag hos ryggradslösa djur. De kan också vara skadligt i vissa fall, parasiterande blodiglar kan harbor infektioner såsom hepatit, till exempel, och vidarebefordra dessa infektioner på nya offer. Om du upptäcker en igel på huden, undviker frestelsen att Yank bort det, eftersom detta kan orsaka skador på såret och det kommer att uppmuntra blodigel kräkas, vilket kan orsaka en infektion. Om du står ut, låta blodigel att avsluta utfodra och släppa ut på egen hand. Om denna idé är motbjudande, använd nageln för att försiktigt skrapa blodigeln bort från huden.

Efter en igel har tagits bort, är det en bra idé att tvätta såret och behandla det med en lätt antiseptisk, om det finns. Bandage kan också främja levra sig, eftersom akterliket lämnar antikoagulantia bakom, kan såret blöder mer än du få den, men detta är normalt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.