Vad är Zoochosis?

Zoochosis är en term som används för att hänvisa till en rad psykiska problem i samband med djur som hålls i långvarig fångenskap. Denna term används mest av djurrättsaktivister, som argumenterar för bättre levnadsvillkor i djurparker, om inte avskaffa djurparker helt. Bland zookeepers och yrkesverksamma bevarande, finns det en växande medvetenhet om zoochosis och mest välrenommerade djurparker och bevarande parker idag har omfattande program för att berika miljön med sina djur i hopp om att undvika uppkomsten av zoochosis.

Ordet är en kappsäck av "zoo" och "psykos" återspeglar det faktum att vissa företagsinterna djur verkligen blir psykotiska. Oftare djurparksdjur visar tecken på extrem depression och besläktade psykologiska förhållanden som de kämpar med gränserna för deras fångenskap. Zoochosis kan förekomma i både uppfödda och viltfångade djur, och det verkar vara fundamentalt rotade i tristess och frustration. Villkoret har gjorts mycket värre i djurparker med dåliga levnadsvillkor eller missbruk djurhållare. Ett antal symptom kan tyda på att ett djur lider av zoochosis. Som regel finns flera onormala beteenden hos något djur som används som indikatorer tyder på att djuret upplever ett psykiskt eller fysiskt problem, och dessa beteenden varierar beroende på art. Vaggande, gungande, självstympning, överdrivet slickande, bar bitande, pacing, cirklande, tugga och hals vridning är alla kopplade till zoochosis, som är onormala matvanor såsom anorexi. Det finns flera olika sätt där zoochosis kan åtgärdas. Vissa djurrätt förespråkare anser att djur inte bör hållas i fångenskap, med zoochosis som ett argument för att uppmuntra djurparker och parker bevarande att släppa sina djur. Detta är dock inte alltid ett alternativ. Många djurparker och parker bevarande arbetet med hotade arter, och befria djuren kunde döma dem till döden, antingen för att deras naturliga miljö är på skadade eller på grund av att djuren inte kan överleva på egen hand.

Bygga bättre livsmiljöer är ett sätt att förhindra zoochosis, lägger tonvikt på naturliga miljöer för djur i djurparker. De flesta djurparker också berika deras höljen med leksaker, pussel och lärande spel för att hålla sina djur aktiv och intresserad, och en del djurparker har börjat skapa fler naturliga utställningar med en rad arter, så att djur kan interagera mer naturligt. Zookeepers kan också arbeta med sina djur direkt, spela spel med dem för att stimulera deras sinnen och kroppar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.