Vad är Turquoise?

Turkos är en blå-grön mineral värderad för sina ovanliga och unika nyans, och används flitigt som en prydnadssten. Populär i den 16: e århundradet att pryda kultplatser i Turkiet, turkos var handlas småningom i turkiska basarer och transporteras till Europa med handelsmän och resenärer. Eftersom turkos är bräcklig, bara något starkare än fönsterglas, skall särskild försiktighet iakttas vid utvinning och transport.

Den blåare stenen är, desto dyrare. Variationer i färg beror på förekomsten av metaller som järn föroreningar i fallet med grön turkos. Flesta original gruvor i turkos var tömda för länge sedan, och det nuvarande utbudet är oftast som en biprodukt av kopparbrytning. Iran är världens största producent av turkos, där stenen Southwest, främst New Mexico och Kalifornien. Detta har gjort stenen ett populärt val för att skapa Native American smycken och religiösa plattsättning och dekoration.

Tidigare bars turkos bara härskare, särskilt genom fornegyptiska Pharaohs, Aztekerna kungar och kinesiska kejsare. Som ofta sätts i guld och kombineras med andra stenar såsom jade, kvarts och malakit, ansågs turkos vara en magisk sten, som skulle skydda bäraren från malignt styrkor. Apache och Navajo stammar också vara stenen en kraftfull amulett, men alla var tillåtet att bära den. Turkos kan nu köpas och användas av vem som helst, förutsatt att de har råd. Om priset är en ersättning, kan artificiell turkos köpas. Tidigt imitation turkos var gjord av glas och emalj och lätt identifierbara, nya versioner är inte att skilja de otränade ögat.

turkos måste vårdas för att stanna i toppskick. Eftersom stenen är känslig för kemikalier och naturligtvis bräcklig, bör det inte komma i kontakt med starka parfymer och kemikalier, bör hållas borta från direkt solljus och får inte slå eller slås mot hårda ytor. Turkos är känslig för repor, så det är viktigt att ta hand om den under lagring också. Slutligen måste turkos "andas" för att bevara sin djupa naturliga färg. Brist på luft kommer så småningom förvandlas stenen grönaktig, som bidrar till detta förlora sitt värde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.