Vad är Solfläckar?

Solfläckar är områden på solens fotosfären eller yta som mörkare än resten av solen. Fotosfären av solen, eller gasformiga himlakropp, är ett lager av gaser som utgör den synliga ytan. Om solen är fotosfären extremt djup, som sträcker sig hundratals miles. Under fotosfären ligger solens kärna, powerhouse av solen, som ger energi och värme. Främst Detta sker genom att omvandla väte till helium i en form av kärnreaktion. Solfläckar framträda starkt mot den ljusa ytan av solen, och har observerats i tusentals år. på 1600-talet, solfläckar dokumenterades närmare och allmänt accepterade. Flertal skrifter och teckningar från tidigare perioder visar att observatörer såg områden framgår mörker på ytan av solen. Solfläckar mörka eftersom de är svalare än resten av ytan av solen, men de är faktiskt väldigt ljusa. De är oregelbundet formade, och tenderar att finnas i kluster eller grupper, alltid inom fem till 35 grader norr och söder om solens ekvator.

Orsaken solfläckarna är en magnetisk storm. Fläckarna fungera som en visuell indikator på ökad magnetisk aktivitet på denna del av solen, och de är vanligen åtföljs av koronalt massa ejections, mer känd som solljus. Kraftig magnetisk aktivitet kan påverka livet på jorden genom att störa kommunikationer och väder, och kan ha lett till klimatet anomalier i det förflutna.

Solen är inte den enda himlakroppen ha karakteristiska fläckar märkning magnetisk aktivitet. Å andra stjärnor, är de mörka märken kallas "solfläckar. "I alla fall verkar de köra i cykler. Solen har en 11 år solcykeln med perioder av ökad aktivitet i början och slutet av cykeln. Denna cykel har dokumenterats och studerats sedan 1800-talet, då astronomerna började att söka djupare i solfläckar och solsystemet i allmänhet.

Ibland solfläckar är så stora att de faktiskt kan ses med blotta ögat, även om detta skulle orsaka skada på näthinnan. Däremot kan med hjälp av filter och en svag teleskop avslöja solfläckar under perioder av hög aktivitet. Astronomiobservatorier använda tunga teleskop och kringströvande rymdskepp att hjälpa dem i deras studier av solfläckarna. Publicerade bilderna av solfläckarna kan hittas, ofta med särskilda filter som tillämpas för att avslöja soleruptioner och magnetiska hot spots i samband med solfläckar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.