Vad är Scale Rot?

Skala ruttna är en sjukdom som kan påverka reptiler. Dess främsta orsakerna är infektion med bakterier, kontaminering av infekterade områden med djurs avföring och med reptiler i varma och fuktiga miljöer, särskilt fuktighet i sängkläder, där bakterier kan gro. Även i mycket rena djur inhägnader, en orm eller ödla kan utveckla skala röta. Det måste tas på allvar om, såsom underlåtenhet att behandla sjukdomen kan leda till att djuret har dött. I tekniska termer är skalfördelar röta kallas ulcerös eller nekrotiska dermatit. Det kan börja milt, med en eller två skalor ser brun, eller huden visas knäpp. Dessa områden tur så småningom till blåsor och sedan öppna sår, vid vilket tillfälle villkor kan vara mycket svår att behandla. Om du observerar bruna eller ovanliga områden på en ödla eller orm kropp bör du konsultera en veterinär genast eftersom villkoret är bäst behandlas tidigt.

standardbehandling för skala röta innebär att ta bort djuret till en helt rengöras miljö utan vatten för bad. Tillåta reptilen att bada kommer sannolikt att förvärra situationen. När behandlats, kommer de flesta skala ruttnar försvinner inom några veckor, men du bör hålla ett öga för återfall. Observera också att vissa bakterier på djurets skalorna kan överföras till människor. Ormar och ödlor bära ofta versioner av salmonella, så du bör planera för att tvätta dig händer i alla fall efter att du hanterar dina reptiler.

Det bästa förebyggande metoder för att undvika skala ruttna är att hålla din reptil miljö mycket rent, byta sängkläder efter behov och se till att hålla fuktigheten nivåerna låga. Med detta sagt, även det renaste burarna och de bäst bevarade ormar och ödlor i världen ibland utveckla skick. Så länge du åtgärda problemet omedelbart med veterinärvård, tenderar villkoret att utgöra några problem och är lätt att lösa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.