Vad är Sandsten?

Sandsten är en typ av sedimentära bergarter som utgör ur ett packat sand aggregat limmas ihop med ett mineral cement. Det tar en längre tid för sandsten till form och utseende och konsistens i berget kan variera kraftigt beroende på sammansättningen av sandsten, och där den bildas. Det finns också en mängd olika användningsområden för sandsten, vilket bland annat är det ett särskilt populärt byggnadsmaterial, som vanligen används för saker som kakel och plattor.

Bildandet av sandsten startar när ett lager sand eller fint grained mineralpartiklar former, ofta genom fällning ur en flod eller ström. Med tiden blir sanden packas med överliggande fyndigheter av sediment, har resulterat i betydande kompression. Samtidigt som sanden är komprimerad vatten sipprade genom de högre inlåning bär mineraler ned, och dessa mineraler börja limma sanden tillsammans. Ligga orörd länge nog, kommer sandsten form som härdar mineral cement.

Unga sandsten är mycket spröda och smuliga, medan äldre sandsten kan vara mycket stark, förutom att vara mycket väderbeständig. Sandsten kan förvärva ett brett spektrum av färger, med ett rikt apelsiner och gula är vanlig i öken områden, men det kan också vara grå, blåaktig, tan, gräddvita eller djupt flammig. Eftersom sandsten är så motståndskraftig mot väderpåverkan, bildar det ofta särskiljande geologisk monument.

lera sandsten är sandsten som innehåller mycket silt, vilket resulterar i en relativt jämn konsistens. Arkos sandsten har en högre koncentration av fältspat, och sammansättningen av denna typ av sandsten kan liknar granit. Det är också möjligt att hitta quartzose sandsten, som innehåller en mycket hög koncentration av kvarts. Alla typer är mycket porös, och sandsten ofta skyddar formidabla akviferer som kan utnyttjas för vatten.

Förutom att användas som byggnadsmaterial kan sandsten också uthuggen statyer, används för att göra köksartiklar och anställd i en rad andra uppgifter. Geologer är förtjust i sandsten, eftersom det kan användas för att samla information om den geologiska historien i en region, och paleontologer ofta hitta saker av intresse i sandsten liksom, såsom fossil av djur och växter som råkade vara komprimerade tillsammans med sand.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.