Vad är Rhodolit?

Rhodolit är ett mineral, en sort av Pyrop, som hör till granat grupp av mineral pärlor. Den varierar i färg från lila eller rött till rosa ros, och kan vara ljus eller mörk skugga. Detta rödaktig färg är där Rhodolit fått sitt namn. Termen Rhodolit härstammar från det grekiska ordet rhodon , som betyder "ros". Namnet Rhodolit dock tycks vara okänt som en officiell term.

Rhodolit ofta används som en ädelsten. Detta innebär att det kan användas för att göra smycken eller andra dekorativa syften. Rhodolit anses vara en halvädla ädelsten. Rhodolit finns i Nordamerika, i staten North Carolina. Mer specifikt kan Rhodolit brytas i Cowee Valley, som ligger i Macon County, North Carolina. Andra mineral pärlor med samma rosa färg omfatta Rhodochrosite och RODONIT.

Mineral makeup av Rhodolit är en kombination av järn, magnesium och aluminium silikat. Dessa kemikalier är gemensamma för Pyrop gruppen. Rhodolit är alltså en typ av granat som uppvisar de kemiska egenskaper som är typiska för Pyrop grupp av granater. Inte alla pyropes är öppna, och därför inte allt kan användas som ädelstenar. Dessutom Rhodolit, även om det betraktas som en del av Pyrop gruppen, också uppvisar några egenskaper hos almandite gruppen, och betraktas därför som en sammansättning av Pyrop och almandite.

Pyropes, inklusive Rhodolit, vanligen sitt ursprung i ultramafic klipporna i jordens mantel. Detta innebär att det ämne som så småningom blir en ros färgad Rhodolit började som magma, som kyls eller på annat sätt stelnade till en ultramafic rock. Med tiden bildas på detta berg av Rhodolit mineral pärla på grund av specifika kemiska sammansättning, inbegripet egenskaper såsom låg mängder kisel och kalium, och stora mängder magnesium och järn.

Pyrop är en av sex vanliga arter av granater, som alla skiljer sig på grund av dess kemiska sammansättning. Almandin, spessartite, grossular, uvarovite och andradite är de andra fem. Dessa sex vanliga granat arter är vidare indelade i två grupper, den Pyralspite granater, som omfattar Almandin, Pyrop och spessartine och Ugrandite granater, som omfattar andradite.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.