Vad är Quidding?

Quidding är en vana som några hästar form på grund av smärta i munnen eller andra hälsoproblem. När en häst quids, lagrar den en bolusdos av livsmedel i sidan av munnen, eller det droppar mat efter några tuggor. Ibland hästar bildar bollar av material medan quidding och spotta ut dem, packade massor av hö eller spannmål som omfattas av saliv runt ett stall eller krubba, till exempel, är ett säkert tecken på att en häst har quidding.

Den vanligaste orsaken till quidding är dåliga tänder. Horse tänder växer kontinuerligt hela livet, eftersom historiskt hästar åt en rad grovfoder som skulle bära ner sina tänder. Inrikes hästar ofta inte äter varierad kost, och sin kost tenderar att vara låg på slipmedel mineraler, så medan deras tänder fortsätta växa, de är inte nedslitna. Som ett resultat kan tänderna bli spetsiga, vassa, eller ojämna, vilket gör det svårt att tugga. Hästar kan också få karies och infektioner i tandköttet, precis som människor, och dessa kan både orsaka dental smärta som gör det svårt eller obehagligt att tugga.

Om en häst startar quidding, en veterinär besök bör genomföras omedelbart. Veterinären kan behöva flyta hästens tänder, vilket innebär att veterinären kommer att använda elverktyg, rasp eller fil till fil ner den kraftiga områden i tänderna och gör dem ännu en gång. Detta bör underlätta obehag för hästen, lösa quidding beteende. Veterinären kan också leta efter tecken på en infektion i tänder, tandkött, eller käken som kan förklara quidding.

Hästar som har haft kronisk försummelse kan behålla quidding som en livslång vana, eftersom de är så vana vid till dental smärta. Även med vårdande tandvård, tidigare försummade hästar har svårt att överge beteende. Quidding kan även kompletteras med nervösa vanor som slickar eller tuggar på ståndet, ibland visar att hästen är frustrerad. I dessa fall kan du behöva mata din häst en speciell diet för att se till att han eller hon får för lite mat, en veterinär kan hjälpa till med detta.

I de fall där quidding är ett lärt beteende, snarare än ett svar på ett medicinskt problem, ibland en häst kommer att återhämta sig med tiden. En häst psykolog eller beteendevetenskaplig konsult kan kanske hjälpa till med detta, men det är ändå viktigt att se till att hästen blir stödjande näring när han eller hon behandlas för quidding.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.