Vad är Plankton?

Ordet plankton "är ett samlingsnamn för organismer som lever sina liv på drift i vattnet, och inte kan röra sig fritt. Termen kommer från en antik grekiska ord som betyder "flytande" och plankton verkligen flyter genom vattensamlingar både sött och salt i världen. Hand, plankton lever i solbelysta zon i havet, även om vissa arter finns i mycket djupare vatten. Plankton är mycket viktiga för livet på jorden, eftersom de fungerar som botten av näringskedjan. De ger näring åt större djur som i sin tur äts av ännu större djur och så vidare upp till organismer som människor i toppen av näringskedjan. Plankton är också ansvariga för jordens atmosfär, tack vare de ansträngningar miljarder photosynthesizing växtplankton. Det finns tre lösa typer av plankton, även om oklara identiteter hos vissa arter gör dem svåra att kategorisera. Fytoplankton är plankton med vegetabiliska liknande egenskaper, såsom kiselalger. Dessa plankton fotosyntes för energi, och påträffas ibland i stora grupper kallas blomningar. Många växtplankton är encelliga, mycket enkla djur.

Zooplankton ha djur liknande egenskaper, och kan ibland bli mycket stora. Manet, till exempel djurplankton, eftersom medan de är större än många andra plankton är, även de är i händerna på havets strömmar. Flesta djurplankton äter växtplankton för energi, och i sin tur fungera som en energikälla för större djur i havet, såsom valar. Eftersom organismer som dinoflagellaterna visa vissa djurplankton kan begränsad rörelse, men de är fortfarande inte motstå strömmar av vatten.

Bacterioplankton är den tredje gruppen av plankton. Liksom sina kollegor på land, konsumerar de avfallsprodukter från andra organismer. Bacterioplankton kan också fotosyntes för energi, och vissa arter, t. ex. de som har hittats av hydrotermiska skorstenar, kan chemosynthesis. De är också äts av zooplankton. När kategoriserade, finns det ytterligare två divisioner av plankton. Den första är den grupp av holoplankton, organismer som fortfarande plankton för hela sitt liv. Den andra är meroplankton, larvformer av havsdjur som skaldjur, fisk, kräftdjur, och många andra. I de tidiga faserna, dessa larver glida genom vattnet, vanligen oförmögen att röra sig, tills de utvecklas till äldre djur.

Även små, plankton spelar en viktig roll i hälsa för planeten. Precis som andra organismer, plankton kräver näringsämnen och en balanserad miljö att leva i. Avsaknaden av plankton i en vattenförekomst visar en miljö obalans, som har ett oproportionerligt stort antal ovanliga plankton. Av denna anledning, en del vetenskapsmän göra plankton i en livstid av forskning, och nya arter ständigt upptäcks och studeras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.