Vad är Ostron?

ostron musslor blötdjur finns i många hav i världen. Människor ser dem som ett ekonomiskt värdefulla djur, eftersom de kan utgöra en källa för livsmedel och pärlor, särskiljande glänsande föremål som används i smycken och prydnadsföremål i många kulturer. Dessutom ostron verkar vara effektiv skrubber av förorenat vatten, såsom anges i flera experiment i USA under 2006. Många andra djur är också förtjust i ostron, tack vare sin smakrika, proteinrikt kött. En mollusk är en mjuk arbetsföra djur som skyddar sig med ett skal. Musslor har två skal som är förbundna med ett litet gångjärn. Djuren kan öppna sina skal till intaget mat och utvisa avfall, och de kan avsluta sina skal om hotas av rovdjur. Liksom andra blötdjur, ostron har relativt enkla biologiska system, och de kan hittas i bräckt vatten och salt vatten. Vissa ostron kan också sortiment längre in i landet till färskt vatten, även om dessa arter är mer sällsynta.

Alla ostron är i familjen Ostron . Djuren är filtrerare, öppna sina tankar att låta vattnet passera genom sina gälar och förse dem med mat och nödvändigt syre. Eftersom ostron filtrerar födan, kan de användas för att rena orent vatten, även om detta kan skada ostronen själva när de ackumuleras toxiner. Ostron tenderar att roten på plats på en sten, så att tidvattnet att uppfylla deras behov.

Människan är bland de större rovdjuren av ostron, även om djuren också äter av marina däggdjur och organismer som sjöstjärna. Relationen mellan människa och ostron är ganska gammal, många tidiga människor kraftigt haft ostron eftersom de är relativt lätta att skörda och hög i näringslära. Vissa människor beaktande ostron som delikatess, och råa ostron är ofta ätit på deras så kallade afrodisiakum kvalitet. Ostron kan också kokas på skaldjur grytor och chowders, även om de kan få seg med alltför matlagning.

En mekanism av ostron försvar är av särskilt intresse för människor. När en irriterande som en sten eller sandkorn kommer in ett ostronskal, kommer djuret pärmen i skikt av pärlemor, ett sekret som hårdnar till en slät, blank äggformade bättre känd som en pärla. Andra blötdjur såsom Abalone kommer också att bilda pärlor, men ostron pärlor är bland de mest skördas runt om i världen, och i vissa nationer människor faktiskt gård ostron att odla pärlor för kommersiell försäljning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.