Vad är Obsidian?

Obsidian är en glasartad svart ämne som bildas när lava svalnar på kort tid. På grund av den snabba nedkylning, mycket få kristaller kan bildas vid obsidian. Detta gör Obsidian huvudsak en naturlig glas, och det har visat sig användbar på grund av sin avsaknad av kristaller. I synnerhet kan obsidian skäras har väldigt vassa kanter. Det var en favoriserade material till vapen under stenåldern, och används fortfarande i vissa kirurgiska instrument idag. Det är svårt att inte känna igen obsidian. Det är ofta svart färg, och även i opolerade form är det ofta ganska blankt. Det består av cirka 70% kiseldioxid eller mer, som står för dess färg. Men om obsidian blandar med vissa mineraler kan det ta på andra färger. Till exempel obsidian med en hög nivå av järn eller magnesium kan orsaka berget ska visas mörkgrön istället för svart. Vissa Obsidian har en snöflinga mönster som följer kristobalit bildas på toppen av obsidian. I andra fall, det obsidian bubblor och former i lager. Detta kan skapa regnbåge obsidian eller gyllene obsidian. Dessa två varianter är svårare att hitta i stor mängd.

Obsidian är egentligen inte ett mineral eller en sten, eftersom den inte innehåller kristallstrukturer. Vissa kallar det för en mineraloid. Huvudsak en mineraloid s definition skulle kunna definiera obsidian. En mineraloid är ett mineral-liknande substans som saknar kristallstrukturer. Andra exempel på mineraloids omfatta opaler och pärlor.

Obsidian är en relativt mjuk substans, med endast en rating på omkring 5-5,5 på Mohs skala. Men trots sin mjukhet, var det ett material som föredras för att tillverka vapen eftersom det skulle kunna förfinas för att ha en mycket vass egg. Man kan fortfarande hitta pilspetsar i Nordamerika gjorda av obsidian. Obsidian skulle också kunna användas för dekorativa syften. Stenen statyerna på Påskön är gjorda av obsidian.

Vissa kirurger, särskilt Cardiothoracic kirurg, skalpeller användning och kirurgiska knivar av obsidian. Den skarpare kniven kan vara, desto mindre skada den gör att vävnaderna vid skärning. Obsidian kirurgiska skärande instrument minskar ofta helande tid på grund av sin skärpa.

Man kan hitta obsidian på många platser på jorden, särskilt på områden som stenbrott, eller där har vulkanisk aktivitet. Däremot försämras obsidian i små glas kristaller över tiden. Det finns inga obsidian exempel från tidigare än kritaperioden, 145-400 miljoner år sedan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.