Vad är Lightning?

Lightning är ett utsläpp av atmosfäriska elektricitet som utlöses av en uppbyggd av olika avgifter i ett moln. Resultatet är en plötslig utsättning av el som orsakar en distinkt ljus utflytning, följt av en blixt. Åska är vanligast runt ekvatorn i världen, även om det kan potentiellt Strike Anywhere, och förekommer i olika skepnader, beroende på atmosfäriska förhållanden. Det finns flera konkurrerande teorier för att förklara varför olika elektriska avgifter visas i moln, men forskarna misstänker att det kan vara relaterade till förekomsten av iskristaller i moln. Vanligtvis blir botten av ett moln negativt laddad, och det sänder ut vad som kallas en "ledare" som strävar efter en positiv laddning, antingen i ett annat moln eller på jorden. Som ledare närmar sig ett område som är positivt laddade, uppstår ett positivt laddade streamer, möte ledaren, försegling av anslutning, och skapar en blixt.

Efter blixten reser till marken eller annat moln, kan slå igen flera gånger under en bråkdel av en sekund. Dessa nya strejker är så snabbt att man inte kan registrera dem med blotta ögat, utan att de visas som en strejk. Åskan går så snabbt att det superheats den omgivande luften, som orsakar plötsliga snabb expansion vilket skapar en chockvåg. Chockvågor ansvarar för åska, eftersom åska är så nära förknippad med blixt, en del människor försöker att bedöma avstånd i en storm genom att räkna av den tid som förflyter mellan ett blixtnedslag och en blixt.

De flesta blixtar går från moln till moln eller från moln till marken. I sällsynta fall kommer dock att avgifterna skall återföras, och lättar kommer att utgå från marken. Detta kallas "positiva blixtar", och det är ovanligt och extremt farlig. Positiva blixtar är ofta utlöses av mänsklig verksamhet, såsom Liftoff av en raket eller detonation av en kärnladdning.

Många associerar klassisk ojämna streck på himlen med blixt, men blixten kan också visas i paket kallas Bead blixtar, eller det kan återspegla ur molnen, vilket gör kornblixtar. Vissa personer kan också känna bollen blixtar, en ovanlig manifestation av blixtnedslag som sällan observeras.

Om du ertappas utanför under åskväder och du kan inte skydd i en bil eller hus, bör du känn din kropp tätt intill varandra, gör dig själv en liten mål, med bara dina fötter vidrör marken. Inomhus, håll dig borta från telefoner och VVS, som blixten kan ibland färdas genom telefon sladdar eller VVS-system.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.