Vad är Geckoödlor?

Geckoödlor är ödlor i familjen Gekkonidae. Det finns över 300 kända arter av geckos hittades distribueras i tropiska och subtropiska områden i världen, och dessa små ödlor är otroligt skiftande. Flera arter hålls som husdjur, såsom tiger gecko, och många fler är ofta visas på museer och djurparker som är specialiserade på ödlor, för människor som är intresserade av en gecko personligen.

Namn "Gecko" kommer från en indonesisk ord, gekok , som är imiterande av särskiljningsförmågan rop som geckos göra. Geckos är unika bland ödlor eftersom de kommunicerar via vocalizations, genom en rad olika kvittrar att utbyta information med varandra. Faktum är att i vissa delar av världen, ljuden av geckos anses vara en olägenhet, eftersom de kan bli ganska högljudda. Besökare till tropikerna ofta förvånad över att den källa som ibland förbluffande högt kvittrar är ödmjuk gecko.

Medlemmar av familjen har en annan mycket utmärkande drag. De fyra till fem fot i en gecko, beroende på art, har mycket fina borst som tippas avsugning-cup liknande strukturer. Dessa borst tillåta geckos att ventilationsluckor rakt upp murar, trädstammar och andra släta ytor, och de är en klar fördel i jakten, i tropikerna, kan geckoödlor ofta finnas hänga i taket i närheten av ljusen, till exempel i väntan på insekter att komma nära. har tjock, squat organ, och några har möjlighet att förnya sina tjocka svansar flesta geckos om de är skadade. Dessa reptiler typiskt lägga ägg, och de är köttätande, föredrar små djur som insekter att äta. Många geckos är färgglada att smälta in i den tropiska miljön, och vissa är faktiskt kan ändra färg för att smälta in i omgivningen, en annan fördel för geckos på jakt.

Det finns ett antal olika typer av Gecko. Den största av geckos är Tokay gecko, som också råkar vara ganska aggressiv. Banded geckos från sydvästra USA har klor i stället för tår, medan så kallade flygande geckos har lappar med hud som de kan använda för att glidflyga, levande ha levt. Huset gecko lever i hem över tropikerna, äta insekter för att förtjäna sitt behålla, och guldet damm-gecko kan hittas ute på stan under dagen, en något ovanlig situation för en normalt nattlig varelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.