Vad är Fan Coral?

Fan korall är en typ av korall som utvecklar en mycket förgrenad flexibla skelett som ofta kommer att likna en fläkt, om än en ganska ineffektiv ett. Dessa koraller tillhör ordningen Gorgonacea, uppkallad efter den mytomspunna Gorgon, en gestalt i den grekiska mytologin är nära förknippade med ormar. Fan koraller kan likna trassliga kluster av ormar i vissa fall, vilket förklarar det vetenskapliga namnet. Du kan höra fläkten korall kallad hornkorall eller gorgonian, i en hänvisning till dess biologiska ordning. Som fallet är med andra koraller, ett hav fläkt är inte en enda organism. Det är i själva verket en koloni av organismer som kallas polyper som band samman och utveckla en stödjande skelett. När det gäller anemoner, polyperna använda brom, jod, och tyrosin att skapa en flexibel ämne som kallas gorgonin. Den yta av en fläkt korall tenderar att bli grov och lite kåt, och det är segt förutom flexibla, så att anemoner tål tunga strömmar.

Färgen på en fläkt korall varierar beroende på arter och huruvida symbiotiska alger som lever inuti hornkorall. Färger sortiment typiskt från gult till rött, med polyper längs förgrenade armar av fläkten. Polyperna har åtta tentakler som de använder för att filtrera fritt svävande organismer från vattnet för att äta. De kan också foder på symbiotiska alger, om den finns. Eftersom fläkten korall inte aktivt jaga sitt byte, krävs det starka strömmar att ge tillräcklig näring. Fan Coral är främst aktiva på natten, med polyper drar sina tentakler in under dagen för att skydda sig mot rovdjur och potential för brännskador. Dessa koraller reproducera i massa-lek ägg och spermier, som säkring i vattnet att bli könsceller. De gameter free-float tills de hittar ett område med sand eller lera för att lösa in

Det finns över 500 arter av fläkt korall, varav de flesta finns i Atlanten. Dessa koraller kan leva vara hundratals år gamla, och de är mycket långsamt växande. Fan korall är också mycket känslig för mänsklig störning, som vårdslösa dykare kan bryta armar, förstöra decennier av tillväxt, och trålare rutinmässigt slita ut fläkten korall som de muddra botten av havet för fisk. Fan korallerna är också känsliga för avsiktlig skörd för kommersiell vinning, och för att näringsämnen avrinning, vilket kan leda till algblomningar som moln av vatten, vilket gör det svårt för fan koraller att leva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.