Vad är Eldkorall?

Eldkorall är en marin organism inom familjen Milliporidae som är känd för sitt stickande celler, vilket kan orsaka ihållande smärta organismer-som ovetande dykare-som kommer i kontakt med eld korall. Eldkoraller förekommer i tropiska och subtropiska vatten över hela världen, och de kan vara särskilt farlig för dykare eftersom de förekommer i olika skepnader. Förresten, som folk är stungen med Eldkorall bör använda en syra som vinäger eller citron juice för att behandla sting, och om syran inte är tillgänglig bör sting spolas med havsvatten och lätt täckas förrän någon ättika kan erhållas. I strikt själva verket är Eldkorall inte en korall alls. Koraller och Eldkorall är i samma stammen, Cnidaria, så de är avlägsna släktingar, men de är faktiskt radikalt olika organismer. Eldkorall är en del av en klass av varelser som kallas hydrozoans, närmare släkt med maneter än äkta koraller.

Men eldkoraller delar vissa drag med äkta koraller. De lever i kolonier som täcker sig i en kalkhaltiga skelett för skydd, och de har ett symbiotiskt förhållande med alger som uppmuntras att växa inuti Eldkorall. Algerna omvandlar solljuset till energi, och den lilla hydrozoans innanför "korall" använda energi för att överleva.

livscykel Eldkorall är markant skiljer sig från äkta korall. I kolonier tar organismen i form av en polyp, vilket är fallet med koraller och polyper som kan föröka sig asexuellt, kloning sig för att utöka storleken på kolonin. Polyperna kan också bud att skapa Medusas, frisimmande versioner av polyper som kan sexuell reproduktion. När Medusas reproducera, kan deras avkomma i sin tur skapar nya kolonier av eld korall.

Eldkorall kan variera i färg från gult till brunt, och det tar sig olika former. Ibland tar över och skapar en skorpa ovanpå stenar och äkta koraller, och det kan också växa i plåt-liknande former och fint förgrenade former. Vid en avslappnad blick, Eldkorall ofta ser ut som alger, så dykare oavsiktligt kan röra det eller simma igenom det utan att inse faran. Eldkorall är också mycket svårt, och kan användas för skärning huden och skadar Dykardräkter. Människor som skärs med Eldkorall uppsöka vård, eftersom såret kan behöva rengöras för att förhindra infektioner och ta bort alla smärtsamma svidande celler injiceras med defensiva polyper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.