Vad är Driftwood?

Driftwood flyter trä som har sår på stranden på grund av insatser av elementen. Många associerar drivved särskilt med havet, men drivved kan också hittas i närheten av sjöar och floder. Eftersom trä kan flyta under en längre tid, är det ofta blekt av solen. Drivved är en vanlig källa till bränsle i regioner där man tvättar land, och det används även i konstverk och göra strukturer allt från skulpturer till stängsel, beroende på vilken typ av berörda drivved. Det finns många källor för drivved. Stora grenar kan sänkas vid stormar, är till exempel, och ibland hela träd rotlösa och de reser till områden med öppet vatten med strömmar. Drivved kan också komma från förlista båtar och andra mänskliga konstruktioner, ibland i form av färdiga trävaror. Under stormigt väder kan starka vindar och vågor orsakar en stor anhopning av drivved på stränder, en del av detta trä kommer att tvätta tillbaka ut i havet om det inte samlas. Som trä flyter i vattnet, det kan ätas av bakterier, koloniserades av olika akvatiska liv, eller täckt av alger. Yttre lager av bark är ofta avskalade ut, och tråkigt djur kan gräva ett nätverk av tunnlar genom skogen. När man tvättar land, är drivved ofta extremt lätt efter att det torkar ut, och kan utgöra en utmärkt källa till fnöske. På stränder som rutinmässigt blir täckta med drivved, kan människor bygger också strukturer från stora stockar som har spolats iland. Dessa strukturer kan bli ganska utarbeta, särskilt när ansträngningar görs för att bygga dem i ett strukturellt bra sätt.

Driftwood skulptur är inte ovanligt i områden med stora mängder av drivved. Vissa artister använder tidigare flytande trä som finns, medan andra kan skära eller klippa det, använder det för att ge underlag för skulpturer, tavelramar och andra hantverk. Träet kan också användas för att göra möbler, käppar och staket. På stranden, ger drivved skydd till en rad strand-älskande organismer, allt från insekter till skaldjur.

I vissa områden kan drivved bli en olägenhet. I stormigt väder kan drivved utgöra en sjösäkerheten i vikar, och många samhällen samla in så mycket drivved som möjligt när det spolas upp på stranden för att förhindra att tvätta ut igen för att hota båttrafik. Det är också svårt att gå på en strand som är täckt av drivved, och vissa tycker det estetiska på en drivved omfattas strandlinje obehagligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.