Vad är Chitons?

Chitons är mollusker i klassen Polyplacophora , kännetecknas av sin karaktäristiska skal, som består av åtta överlappande plåtar. De varelser är mycket spritt runt om i världen och fossil tyder på att de har funnits under ganska lång tid. Om du är intresserad av att se några chitons själv, tidepooling är ett utmärkt sätt att upptäcka den unika djur, eftersom de tenderar att gynna de tidvattenmiljön zonen. Chitons kan också hittas i djupare vatten i vissa fall, men de uteslutande marina, så att de aldrig kommer att finnas i sötvatten.

Liksom andra mollusker, är en stor del av en chiton kropp en stor, muskulös fot, omgiven av gälar och en skyddande mantel. Djuren drar sig längs klippor med fötterna, skrapa klipporna från alger och andra former av näring. En chiton är ungefär avlånga i formen, och djuren kan vara mycket svåra att upptäcka, eftersom många har skyddande färg som hjälper dem att smälta in i klipporna. Andra är strålande och mycket färgglada, de varelser finns i en mängd olika färger och storlekar. I vissa regioner i världen, är chitons kända av andra alternativa namn, såsom loricates, brynja skal, och hav vaggor. Vissa biologer hänvisar också till dem som polyplacaphorans, en hänvisning till deras klassificering, vilket i sin tur hänvisar till flera plattor av deras skal strukturer. När bort från sina steniga underlaget kommer chitons krypa upp för att skydda sina anbud undertill tills de slår i en sten för att ringa hem. Detta försvar gör också djuren en mindre attraktiv potentiell källa till mat. En unik kombination av chiton, den gumboot chiton omfattas av en seg lager av röd hud. Detta skikt fördunklar formen på enskilda plattor, och gör djuret svårt att skilja från de färgglada alger som kantar klippiga pooler man föredrar. Gumboot chitons kan också bli ganska stora, och ofta växa till storlekar mycket större än en genomsnittlig mänsklig hand. Djuren utges när en källa till mat för att infödda amerikaner i nordväst, tack vare sin storlek.

p

Hundratals enskilda arter i en uppsjö av släkten klassificeras som chitons . Ett sortiment av marina djur som lever på chitons, inklusive sjöstjärna. Sjöstjärna bända upp djur från berget med hjälp av sitt sortiment av rör fötterna för att hålla chiton från curling up. Krabbor, fiskar och ibland måsar äter chitons också, förutom anemoner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.