Vad är Bläckfisk?

Bläckfisk är marina mollusker i ordning Sepiida, med omkring 100 kända arter att existera på jorden. Dessa mollusker är nära besläktade med sina kolleger Bläckfisk som octopi och bläckfisk, men de har några ovanliga egenskaper, som göra uttag från sina släktingar och andra marina djur. Människor är intresserade av bläckfisk av flera anledningar, allt från en potentiell mat källa till en rik forskningsområde, även om många lekmän inte är bekant med dessa ovanliga och faktiskt ganska fascinerande blötdjur. Den gemensamma namnet innehåller ordet "fisk, är" bläckfisk inte fisk alls. De mer liknar sina släktingar bläckfisk, med 10 greppa armar och en unik kalciumrik inre skalet Cuttlebone. Den Cuttlebone kan fyllas med olika nivåer av gas för att justera flytkraften från bläckfiskar, och dessa djur flyttas med hjälp av Jet Propulsion, med deras komplexa fenor att kontrollera sin väg genom vattnet. Även bläckfisk är inte riktigt lika snabb som bläckfisk, är de mycket snabba movers.

Hastighet är inte det enda vapen av bläckfisk. Dessa varelser kan mata ut bläck i självförsvar, liksom deras anhöriga, och de kan också ändra färg och konsistens av deras skinn för kamouflage. Förutom att ändra färg för att smälta in, bläckfisk också byta färg för att sända signaler till andra bläckfiskar, och vissa arter är ganska teatralisk, genererar intensiv visas i rött och orange.

Bläckfisk har tre hjärtan att pumpa sina koppar-rika blått till grönt blod. Varje Gill har ett särskilt hjärta, med den tredje hjärta hantering allmän omsättning i kroppen. Dessa djur kräver tre hjärtan eftersom deras blod är inte särskilt effektiv på syre transport, så de måste arbeta hårdare för att få syre genom kroppen. Ögonen på en bläckfisk är också ovanlig, med mycket distinkta V-formade elever, snarare än det klassiska runda eller vertikal elev flesta skulle förvänta oss.

Sepiabläckfisk bläck, känd som sepia, har använts i århundraden av människor för att skriva, och bläckfisk används som en näringskälla i vissa regioner i världen. Den Cuttlebone är också användbart som ett kosttillskott för sällskapsfåglar, varav många behöver extra kalcium för att frodas. Biologer är mycket fascinerad av bläckfiskar, eftersom dessa mollusker är extremt intelligent och mycket social. Genom att studera bläckfisk intelligens och beteende, hoppas forskarna lära sig mer om olika typer av intelligens på jorden, och hur de interagerar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.