Vad är Ambra?

Ambra är ett vaxliknande ämne som bildas naturligt i tarmen av spermier valar. Världen är direkt hämtade från gamla engelska, och det är franskt ursprung. I Fornfranska, Ambre är "gula", medan gris hänvisar till färgen grå. Det är också ibland Ambra grisea ambergrease eller grå bärnsten, och det är mycket värdefullt. Människan har använt Ambra i århundraden, vanligtvis som fixativ i parfym, men det har andra användningsområden också. Ren ambra finns ibland till salu, även om det är vanligare som en produkt komponent, och dessutom regelbundet spolas i land på stränder runt om i världen. När Ambra är frisk, är det nästan svart i färgen och mycket mjukt. Den har också en stark lukt, som vissa människor inte finner njutbar. Efter det har oxiderat och klarat i havet, ibland under en period av år, vänder ambra till ett hårt grå till gul massa med en söt, jordig doft. Förutom att det används i parfymer, har svårt massor av ambra också varit uthuggen smycken, och ämnet har också använts som krydda, särskilt i Asien. Man tror att valar utsöndrar ambra att skydda deras tarmar från vassa föremål såsom näbb bläckfisk. Eftersom dessa föremål kan komma in i tarmkanalen, är de täckta av ett lager av ambra, så att de rör sig smidigt genom, utan att skada den känsliga tarmar av deras foder. Den primära delen av Ambra är ambrein, ett fett ämne som kan isoleras från ambra genom kemisk behandling.

klumpar av ambra varierar mycket i storlek, med stora exemplar ibland med bitar av annat biologiskt material inuti, såsom stort ben från djur som valen har ätit. Dessa bitar har historiskt varit uppskattad när de visas på havsstränder eller finns flytande i havet. Whale jägare samlar också Ambra direkt, genom att extrahera den från tarmen av nyligen döda valar.

Eftersom ambra är så värdefullt, somliga kallar det för "flytande guld "eller" Whale pärla. "Det är inte så ofta används i parfymer som det en gång var, tack vare utvecklingen av plast som kan tjäna en liknande funktion, men avancerade parfymer fortsätta att använda den. Som fixativ, hjälper det att bromsa den naturliga avdunstningen av parfym. Det ger också en unik och tydlig doft som är en aktiv komponent i parfym. Vintage broscher och pärlor snidade ambra kan också hittas, ofta på museer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.