Vad är Acacias?

Acacias är träd och buskar i släktet Acacia . Acacias finns naturligtvis på alla kontinenter på jorden med undantag för Antarktis, och de är medvetet odlas för olika syften. Den mest klassiska acacias förmodligen är de anpassade till den hårda miljön på den afrikanska savannen, men med över 800 arter i detta släkte, acacias i själva verket är ganska varierande. Det finns två huvudtyper av akacia. En typ tillverkar små, som fjäderlätt blad är idealisk för varma klimat. När förhållandena är gynnsamma för fotosyntes, kan bladen vrida utsätta högsta yta för solljus, men när vädret blir hårda, kan bladen fälla ihop för att minska sina exponerade yta, vilket minskar risken att bli bränd. Andra Acacias har specialiserat tillplattade stammar, i stället för blad. Många arter har också törnen, och alla arter producerar kluster av blommor med flera ståndare som får dem att framstår som mycket otydlig. Dessa medlemmar i familjen ärtväxter förekommer främst i tropiska och subtropiska områden. Tack vare taggar, är de ibland kallas thorntrees, och en del människor kan också hänvisa till Acacias som slör. I den naturliga miljön, kan acacias bli mycket viktiga, eftersom de ger mat och husrum för ett stort antal djur. Vissa afrikanska Acacias form även symbiotiska förhållanden med varelser som myror, inrättande av en livsmiljö för myrorna i utbyte mot skydd mot skadeinsekter.

skotten och frön av vissa arter akacia används i asiatisk matlagning och akacia honung är också uppskattad i många regioner för sitt milda, lätt smak. Akaciehonung är väldigt långsam att kristallisera, vilket gör det lockande att honungsproducenter som vill transportera sina honung. Vissa Acacias används för sitt hårda virke, medan andra kan behandlas för att utvinna tanniner och olika tandkött. Kommersiellt användbar akacia arter aktivt odlade i många regioner i världen, särskilt i tuffa miljöer där konventionella jordbruket inte skulle lyckas.

p

Acacias kan också användas ornamentally. Ett antal arter är ganska dekorativ, och törnen kan vara avskräckande för oönskade besökare. Men för människor som vill använda acacias som dekorativa växter kanske vill vara medveten om att vissa människor är allergiska mot pollen akacia. Acacias producera mycket pollen när de är friska och personer med sådana allergier kan drabbas av rinnande ögon, rinnande näsa, eller andningssvårigheter när de utsätts för.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.