Vad Seagrass?

Sjögräs är ett ovanligt exempel på en helt vattenlevande marin blommande planta. Den växer i stora ängar i områden med grunt vatten och ger en livsmiljö för många arter från alla phyla, däribland fritt levande makroalger och mikroalger, borst maskar, mollusker, nematoder, och många fiskar, speciellt vit-prickig puffers. Dess gröna ängar är antingen monospecifika (innehållande en art) eller multispecific (många). Tempererade ängar är mer sannolikt att domineras av en eller ett fåtal arter, medan tropiska ängar, får som de i Filippinerna, har så många som 13 eller mer. Man uppskattar att det finns cirka 60 arter av sjögräs världen. I likhet med andra gräs, som de inte är nära släkt, seagrasses är Enhjärtbladiga Monocotyledonae, desto mindre och enklare grupp av blommande växter. Sjögräs är en ganska ny evolutionär innovation, har utvecklats från saltvatten-tolerant landväxter, särskilt mangroveträsk, som tros vara dess omedelbara förfader. Sjögräs inte kan existera före cirka 60 miljoner år sedan, strax efter dinosauriernas utdöende, men sedan dess har den spridit sig till de flesta tempererade och tropiska kuster i världen. Underligt nog är sjögräs anses vara en del av "landväxter," eftersom det utvecklades från dem och har mycket mer gemensamt med landväxter än alger, som landväxter uppkom för ca 450 miljoner år sedan.

Liksom sanna gräs, har sjögräs relativt litet näringsinnehåll, vilket innebär att endast särskilt anpassat djur kan äta det, men nya rön har fastställt att sjögräs är mer vanligt att ta än en gång trodde. I själva verket utgör sannolikt en stiftelse i livsmedelskedjan för hundratals arter. Dugonger, sjökor, svanar, fisk, gäss, sjöborrar och krabbor har alla setts äta sjögräs. Även om ett djur inte kan konsumera sjögräs direkt, kan det vara möjligt att konsumera andra djur som foder på sjögräs.

Sjögräs är ett exempel på en Gruppen kallas "ekosystem ingenjörer," som korall, eftersom de betydande förändring av sin omgivning, locka till sig vissa arter, och avskräcka andra. Seagrass saktar ner vatten strömmar, främja uppbyggnaden av sedimentation, som kan tjäna som en gömd plats för små bottenlevande varelser. Sjögräs har en oerhörd hastighet av primärproduktionen, vilket innebär att man omvandlar solljus och näringsämnen till biomassa mer effektivt än de flesta andra marina anläggningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.