Vad Kolja?

Kolja är en fisk art av släktet kallas Melanogrammus aegelfinus som finns i norra Atlanten, på både den europeiska och den nordamerikanska kusten. Det är en populär fisk med en vit undersida och en svart linje som löper över toppen. Det kan växa till ca 3,6 meter (1,1 m) lång och fiskas året runt, särskilt på den europeiska kusten. Det har varit en intressant förändring haddocks under de senaste årtiondena: de nu växer större snabbare, och de unga exemplaren, som tenderar att stanna i ganska grunt vatten, nu finns i större storlekar.

Större och äldre kolja kan simma i mycket kallt och djupt vatten, nästan 1000 meter (304,8 m) från havsytan. Dessa är svåra att fånga, och oftast mindre ungfisk som föredrar ett djup av cirka 100 meter (30,48 meter) är mer benägna att bli fångad. En rad olika metoder används för att fånga kolja, men en viss oro för minskat fiske fångster i Nordamerika ledde till att färre människor känner till fisken som en näringskälla. Denna population är att återhämta sig, och kolja är återigen ses som en gemensam mat, speciellt på den nordamerikanska östkusten. Det har alltid varit populär i norra Europa. Den här fisken har överlevt aggressiva fiske på grund av dess förmåga att snabbt föröka sig. Äldre och större honor kan lägga upp till tre miljoner ägg per år. Yngre fisk just könsmognaden kan lägga flera hundra tusen. Naturligtvis inte alla dessa fiskar överleva och göra det utanför ägget stadiet, men tillräckligt av dem för att hålla populationen relativt stabil.

Kanske är anledningen till dess popularitet är att smak, är fisken ganska lik torsk. Det är en mild vit fisk som går bra med olika ingredienser. I Massachusetts, är kolja ibland kallas scrod, till skillnad från torsk, och att ange dess unga status. Fisken kan kallas olika namn beroende på storlek. Markets är medelstora och kor är de största kolja. Njuter man också kolja, eftersom det är en mycket mager fisk med höga halter av vitamin B12 och protein. Om du letar efter en fet fisk att konsumera för att få din omega-3 fettsyror, kolja är inte ett bra val, eftersom det är alltför låg i dessa fetter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.