What Do Sharks Eat?

Det finns hundratals hajarter i världen, som alla har lite olika matvanor. En individuell beskrivning av kosten hos varje familj hajar skulle vara omöjligt, men det finns några generella konsistenser hela. Till exempel alla hajar äter kött i viss utsträckning. Hajar är på haven vad Lions är den afrikanska slätterna, vilket innebär att de är på toppen av sina respektive livsmedelskedjan. De ogräs ofta ut de sjuka och svaga djur och bidrar till "den starkaste överlever" i sina riken. Kanske ironiskt, näring åt den största av alla hajar, den så kallade valhaj, nästan uteslutande om små fiskar och plankton.

Populärkultur har tenderat att kasta hajar i rollen som farliga, krigförande djur som människor attack på minsta provokation. Det är sant att vissa arter av hajar gå efter stora byten, som sälar och andra havslevande däggdjur, hotar de bara människor när de känner sig hotade. De flesta hajar äter lite av allt som de kan hitta i sina närområden. Detta är inte bara eftersom det är det bekvämaste alternativet, men också för att hajar oftast bara äter en gång varannan eller var tredje dag, och när de äter, det kan vara så mycket som tre procent av deras totala kroppsvikt. Nästan allting i havet är uppätna av någon typ av haj. De typer av mat som regel vädjan till de flesta hajar är saker som bläckfisk, medelstora fisk, och vissa typer av skaldjur. Vissa hajar har varit kända för att svälja andra förnödenheter att ta sig in i haven från land, till exempel registreringsskyltar och annat som människan skapat. Tiger hajar är det bästa exemplet på denna typ av ätande. Dessa hajar äter i stort sett allt i sin väg, inklusive stora havsfåglar och sköldpaddor, och har utvecklat ett rykte om att vara opportunistiska och giriga äter på grund av detta.

för att möjliggöra de stora variationer av saker som hajar äter, har de utvecklat många olika matningsmekanismer. I arter som äter främst kött, många rader av vassa tänder slita och riva deras mat, och ständigt ersättas eftersom de faller ut. Hajar Tugga inte bra dock, och korrekt matsmältning kan ta lite tid. Detta är en av anledningarna till deras måltider är så ovanliga som de är. Vissa arter av hajar äter främst plankton och mindre marina livet, och så deras käke struktur är lösare fäst och egendomligt formade, så att de kan suga upp sitt byte från botten, eller få mat i andra ovanliga sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.