Vad är värmebölja?

värmeböljor är perioder där vädret är betydligt varmare än vanligt för årstiden och vanliga klimat. Trots skillnader i uppfattning om vad exakt innebär denna typ av väder, många platser runt om i världen rapport rutinmässigt genomgår en värmebölja vid någon tidpunkt under kalenderåret. På vissa ställen är det värmeböljan ett vanligt fenomen som äger rum under sommarmånaderna, även om väder av den här typen av inte begränsat till en viss säsong.

Medan kvalificerat varmt väder som en värmebölja varierar från en plats till en annan, finns det några grundläggande fakta om värmeböljor som verkar gälla nästan överallt. Första är vädret betydligt varmare än vad som anses normalt för årstiden och klimatet. Andra, fortsätter ovanligt väder för en tidsperiod anses tillräckliga för att betraktas som en specifik fas. Slutligen är vädret sannolikt att leda till någon form av ökad risk för människor, djur och kan placera ytterligare belastning på nätaggregat. I allmänhet har den främsta orsaken till värmeböljor att göra med placeringen av jetströmmen i ett område där en stor del av högt tryck i atmosfären. Den luft som finns på ena sidan av jetströmmen sannolikt är mycket varmare än på den motsatta sidan. Samtidigt, om det högre tryck i området präglas av nästan inga moln eller nederbörd, luft och högsta nivån i marken värms upp till temperaturer över det normala intervallet för den tiden på året. Så länge molntäcket förblir tunn och det finns inte tillräckligt med nederbörd för att kyla luften och marken, en värmebölja kan komma att utvecklas.

olika platser runt om i världen definierar en värmebölja som varar under vissa perioder tid. På vissa platser måste vädret bestå under minst tre dagar innan fenomenet är klassificerat som en våg. På andra områden, är en period så kort som tjugo-fyra timmar i följd av ovanligt varmt väder tillräcklig. Det finns faror i samband med förekomsten av en värmebölja. Uttorkning kan också uppstå om man inte är vaksam att dricka tillräckliga mängder vätska under en längre våg av värme. Villkoret kan leda till att förekomsten av värmeslag eller värmeslag. Ytterligare stress på nätaggregat som folk försöker vara bekväm med luftkonditionering kan leda till elavbrott på olika punkter längs ett elnät. Under en värmebölja är det viktigt att kontrollera om äldre släktingar och grannar, ger skugga och mycket vatten för sällskapsdjur, och i allmänhet hitta sätt att hålla kroppen tillräckligt mycket vätska.

Vad anses vara en värmebölja på en plats under en viss säsong inte kan anses vara en ovanlig företeelse i en annan del av världen. Exempelvis kan höga temperaturer med hög fuktighet under juli månad anses vara ovanlig i New England området i USA, men skulle vara normalt i Deep South under samma tidsperiod.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.