Vad är tusenfotingar?

tusenfotingar, som ofta kallas tusen leggers, är långa buggar som ofta har en brun eller brunaktig. På vissa ställen är de även finns i olika nyanser av rött. De är smeknamnet tusen leggers eftersom de har vad som verkar vara tusen små ben, som de använder för att köra mycket snabbt över ett golv eller vägg. Det finns uppskattningsvis 8. 000 arter av tusenfotingar, och de bor i världen. De är leddjur.

Liksom alla leddjur, har de skelett som finns på utsidan av kroppen och segmenterad, ledad ben. Även om de kan se ut som om de har tusen ben, i själva verket har de bara ett par ben per segment kropp, så tusenfotingar har vanligen mellan 30 till 70 ben.

De flesta leddjur har starka skal att skydda dem från uttorkning, tusenfotingar saknar denna. Av detta skäl föredrar de att jaga på natten då det är svalare, ännu mer fuktiga. När de lever i naturen, föredrar de att tillbringa sina dagar som gömmer sig under stenar eller fallit trä och löv. Ibland, när det är mycket varmt, tusenfotingar håla i marken och ligga vilande tills regn uppmuntrar dem att komma ut på jakt en gång.

tusenfotingar är egentligen inte insekter. De har alldeles för många ben för att anses som äkta insekter, som buggar som passar in i denna kategori har sex ben eller mindre. Även insekter har oftast organ som är indelade i tre segment. En tusenfoting, å andra sidan har ett mycket litet huvud och flera segment. Varje annat segment har sin egen par ben, så en tusenfoting med 15 segment skulle ha 30 ben.

tusenfotingar är köttätande varelser. Även om de ofta beskrivs som hushåll skadedjur, hjälper de till att faktiskt bli ett hem för insekter. Människor är ofta mycket rädda för dem, även om de sällan går dem emot. Normalt buggarna undvika att komma nära nog att bita människor. Det är dock möjligt för dem att leverera ett bett som ger en smärtsam sting.

tusenfotingar har mycket dålig syn, men de är skickliga jägare. De använder sin mycket utvecklat lukt och beröring att köra mot sina offer och ta tag i det med tång att avstå från giftet. De dödar vanligt och konsumera saker som spindlar, kackerlackor, nattfjärilar och gemensamma houseflies.

Den tusenfotingar hittades i ålderdomshem är normalt mycket små, ofta kommer in på 1 till 2 inches (2,54 till 5,08 cm) lång. Dock kan vissa typer växa ganska stor. I själva verket kan jätten öknen tusenfoting, som lever i Nordamerika, växa sig vara en jättestor 9 inches (22,86 cm) lång. Den parasiterar på små ödlor, gnagare och paddor, lämnar insekten måltider för sina mindre släktingar. Den största tusenfoting i världen kallas Amazonas jätte tusenfoting, och den når mer än 12 inches i längd, kalasar på fladdermöss, gnagare och spindlar, bland annat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.