Vad är stalaktiter?

En STALAKTIT är en mineraliserad vatten formation som uppstår i fuktig grotta miljöer. Mest klassiskt är stalaktiter gjorda av kalciumkarbonat, även om de kan innehålla andra mineraler också, vilket kan orsaka dessa istappar av berg som streaked med rika färger. Många grottor runt om i världen har fantastiska STALAKTIT formationer som är ganska intressant att besöka, om du har en passion för att se några gigantiska stalaktiter, Doolin Cave i Irland och Jeita Cavern i Libanon har några särskilt fina exempel. Dessa unika formationer förekommer i fuktiga grottor där vattnet blir mineraliserad som rinner långsamt genom berget som gör upp i grottan. När vattnet tränger ut i luften, avdunstar det och lämnar efter sig en liten insättning av kalciumkarbonat och andra mineraler. Med tiden bygger depositionen till vad som kallas en lime eller soda halm, en ihålig formation som dinglar från taket. Kanterna på halm börja bygga upp samt slutligen bildar den välbekanta långsträckt konisk form av en STALAKTIT. I tvärsnitt, en STALAKTIT har en ihålig kärna där soda halm en gång var. Forskarna har också upptäckt att stalaktiter har mycket regelbundna former som verkar vara matematiskt förutsägbara. Forskare vid University of Arizona 2004 fick veta att stalaktiter faktiskt har samma form, oavsett vilken storlek de är, formen är egentligen bara en fråga om förstoring.

Var hittar du stalaktiter, kan du också ibland hitta stalagmiter, konisk formationer som växer upp från golvet i en grotta, snarare än från taket. Stalagmiter är solida, snarare än ihåliga, och i situationer där de växer upp mot en fallande STALAKTIT, kan de två formationer smälter samman och bildar en kolumn. Många människor har svårt att komma ihåg vilken som är vilken. Det kan vara bra att komma ihåg en liten ordlek: stalaktiter "Hang tight" från taket, medan "mäktig" stalagmiter har ingen ihåliga central plats.

A stora STALAKTIT kan ta mycket lång tid att bilda. Av denna anledning bör du motstå frestelsen att bryta stalaktiter som souvenirer, eftersom de kommer att ta århundraden återföds ständigt. I vissa områden är det inte heller lagligt att ta ut något av regionala parker och bevarar, för att förtjusande sevärdheter som stalaktiter alltid kommer att vara där för människor att njuta av.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.