Vad är grundvatten?

Grundvattnet är drickbart vatten som lagras under jord. Det kan begränsas, vilket innebär att en deposition på vatten är omgiven av nonpermeable rock, unconfined eller, i vilket fall det är omringad av genomsläppliga sten, grus, jord och annat material. Omkring 20% av världens sötvatten finns grundvatten och grundvatten utgör en betydande del av det dricksvatten som konsumeras i världen, med upp till 50% av vissa populationer beroende av grundvatten som dricksvatten, badvatten, industriell produktion, och en mängd andra uppgifter. Ett antal saker kan leda till utveckling av en grundvatten formation. Regn, till exempel, rinner ut i marken och i fyndigheter av grundvatten och avrinning från floder, bäckar och sjöar också hamnar i världens grundvatten. Grundvattennivån är också kompletteras med snösmältning och smältande glaciärer, och leveranserna kan vara säsongsbetonade, beroende på hög nederbörd och snösmältning att leverera grundvatten under våren, med leveranser som krympa under sensommaren och hösten.

När en insättning av grundvatten kan användas på ett hållbart som en vattentäkt av människor är det som kallas en akvifer. Många människor försöker att söka innehöll grundvattenmagasin, eftersom kvaliteten på grundvattnet tenderar att vara bättre när det finns. Innesluten akviferer löper mindre risk för föroreningar, vilket gör vattnet säkrare att dricka. I en unconfined akvifer kan vattnet behäftade med kemikalier, är biologiska ämnen, avföring och annat material som inte är önskvärda i dricksvatten. En av de vanligaste sätten att komma åt en deposition på grundvatten en väl . Brunnar borras ner i avlagringar av grundvatten och tryck så att vattnet bubblar upp till ytan, tillåter människor att använda den. Man kan också doppa hinkar i brunnar för att samla upp vattnet, som det har gjort historiskt. Det är också möjligt att få tillgång till grundvatten genom fjädrar, som regelbundet bubblar upp med färska grundvatten. Historiskt har bosättningar ofta byggts runt fjädrar, för att spara kostnader för sjunkande ett väl att lämna en gemenskap.

Ibland kan en vattentäkt torkar upp. Detta händer när grundvattenmagasinet är så utarmade att den inte kan tillhandahålla vatten längre. Ibland kan borra djupare lösa problemet genom att gå till botten av akviferen. I andra fall kan en bra eller fjäder påfyllning själv vid ett senare tillfälle, efter grundvattenmagasinet har haft en chans att återhämta sig. Övergiven brunnar ses som en säkerhetsrisk i vissa områden, eftersom bristande underhåll kan resultera i ett oskyddat väl som människor eller djur skulle kunna falla in.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.