Vad är ett hundspann?

ett hundspann är en sorts släde som är utformat för att utnyttja till hundar. Hundsläde har använts av människor i norra klimat i tusentals år, och de fortsätter att vara mycket populär i många regioner i världen. De kan beställas via specialitet leverantörer som gör anpassade slädar för särskilda ändamål, och genom utomhus butiker och företag som specialiserar sig på hundsläde utrustning. Det är också möjligt att göra ett hundspann för hand, för människor som är händig med verktyg.

hundsläde kan förspänd med en hund, eller till en grupp hundar. De får användas för människors rekreation och transport, tillsammans med packning och racing. Många arktiska och antarktiska expeditioner utnyttjas historiskt hundsläde att transportera människor och varor över isen, och hundspann fortfarande används för detta ändamål i vissa landsbygdsområden. Racing har varit populär av Alaskas berömda Iditarod sledding ras, med många mindre tävlingar och matcher som i det iskalla månader i många regioner i världen.

släden design inkluderar en last korg, där människor eller leveranser kan lastas och löpare, långa skidor som är monterad under last korg. Användare stå på footboards som är monterade på den del av löpare som sticker ut bakom skotern, att hålla en styrstång stanna. Den hundspann kan bromsas eller stoppas med en broms, och rörelse släden kontrolleras genom att ge order till hundspann. De flesta hundsläde har också en brushbow, ett slags främre stötfångare som skyddar sparken från skada och hjälper det smidigt över ojämna territorium.

Två grundläggande mönster i hundspann används, även om det finns ett antal varianter. Den traditionella versionen är den korg släde, som är monterad högt över löparna, vilket skapar ett stort utrymme under släden. Det är också möjligt att se kälke slädar som kram marken mycket mer. Kälke sparkarna används ofta i racing, och de kan kallas racing slädar av den anledningen.

p

Flera raser används för sledding. Dog sledders tenderar att föredra tunga raser med mycket styrka och uthållighet, och de djur som tenderar att vara stora så att de kan dra vikten av hundspann lätt. Huskies, Malamutes, samojeder, Grönland Hundar, Utonagans och Tamaskan Hundar är alla används för sledding, med några uppfödare passera hybrid vigor med raser som tyska Pekare och Poodles. I samtliga fall är de hundar tränas från mycket unga år att arbeta med andra hundar och människor så att sledders har samordnat och fokuserat team av djur för deras arbete.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.