Vad är ett herbarium?

Ett herbarium är en anläggning där exemplar av växter bibehålls för att möjliggöra en jämförelse med nya växtarter, studier och allmän referens. Herbarier finns över hela världen, med samlingar som varierar kraftigt i storlek, den största herbarium i världen är på Museum National d'Histoire Naturelle i Paris. Herbarier är ofta knutna till naturhistoriska museer och arboretums, men de kan också stå ensam. Förutom växter, ett herbarium innehåller ofta exempel på saker som lavar och svampar, som historiskt har buntas med växter. De flesta proverna i ett herbarium hålls på ark vitt arkivbeständigt papper som är noggrant märkta med skrymmande exemplar som inte kan vara tillplattad lagras i arkivens lådor.

Om man tittar på etiketten för en anläggning bör ge mycket information. Namnet på den person som utfört provtagningen, tillsammans med den plats där anläggningen togs, vanligtvis mot toppen av etiketten. Det vetenskapliga namnet på växten är också listade, tillsammans med alla vanliga namn och datumet för insamlingen. Allmän information som en beskrivning av anläggningen och andra anteckningar kommer att ingå i botten av etiketten som växter kan blekna eller skadas genom år av lagring.

Många växt prov i ett herbarium är hela, inklusive roten, stjälkar, frön, blad och blommor, men det är också möjligt att se delar av växter, särskilt i fråga om stora växter, buskar och träd. Vissa herbarier även paleobotanik referenser, såsom historiska prover av pollen och fossila växter, som tillåter människor att studera utvecklingen av växter genom århundraden. Förutom torkade proverna, kan ett herbarium även hus frusen och våt välbevarade prover.

Studera exemplaren vid ett herbarium kan tillåta forskarna att lära sig mer om historien och utvecklingen av floran i en viss region. Forskarna kan också avgöra om en anläggning som tidigare oidentifierade genom att jämföra det med prov i herbarier och samlingarna kan användas för att jämföra den flora av olika regioner på jorden, titta på hur utvecklingen avviker och konvergerar som svar på ett urval av faktorer .

Visiting ett herbarium kan vara ganska intressant, för människor som är i växter. Samlingarna är ofta ganska omfattande, och några herbarier har fokus på ett specifikt område av intresse, liksom tropiska växter, som kan göra ett besök, särskilt fascinerande. Curatorer är ofta gärna visar besökarna runt och diskutera växter i sina samlingar, och vissa är glada över att visa upp prov av historiskt intresse, såsom växter insamlade av Charles Darwin till hans berömda Beagle resa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.