Vad är en solros?

solros eller Helianthus annuus är en ettårig blomma som är känd för sin extremt stora och livligt gula blommor. Solrosor är hemma i Sydamerika, men de odlas över hela världen i dag som prydnadsväxter, plantor mat, och för deras värdefulla olja. Många tycker växande solrosor, eftersom de är ganska lätta att odla och de är ett bra sätt att lysa med en liten trädgård. Det uppskattas att solrosen domesticerades omkring 1500 f. Kr. i Sydamerika, förmodligen för i syfte att utnyttja den oljerika och mycket näringsrika frön. Solrosor användes också som en källa till färgämne. När europeiska upptäcktsresande infördes till solros, kom de tillbaka med dem, med odling av solrosor i Europa daterar till runt 1600-talet. Frankrike i synnerhet har blivit berömd för sina solrosor, kanske på grund av Van Goghs målningar frodigt av solrosfält i blom. En domesticerade solros kan växa över sex fot (två meter) höjd, producerar en eller flera sammansatta blomningar kallas huvuden på en grov stam med grov, håriga blad. Den "blomma" av en solros är i själva verket består av hundratals små småblommorna samemballeras. När huvudet är befruktade, det småblommorna på sidan av huvudet utvecklas till frön, medan kronbladen längs sidorna vissna och falla av. Förutom klassisk gul, kan dessa kronblad vara orange eller rödbrun i färgen, och fröna kan utvecklas i vitt, svart eller randiga former.

Solrosfrön är rika på protein, olja, och flera näringsämnen. Som ett resultat, är de ett populärt mellanmål i många regioner i världen, särskilt när det rostade. De kan också pressas att utvinna oljan, som kan användas i matlagning och i olika branscher. Solrosolja är bekant med nötaktig smak, och mycket bra för huden. Den mest kända drag av solros är förmodligen dess heliotropism. Solrosor följa faktiskt solen, med huvud som möter öster på morgonen, och sakta låt solen över himlen. Efter mörkrets inbrott, cheferna orientera sig för att möta öster om morgonen. Detta drag är mer uttalad i domesticerade solrosor, förresten.

Odling solrosor är lätt, och faktum är att blommorna kan förvandlas till ogräs om de tillåts växa okontrollerat. De trivs i USDA zon tre till 10, med mest trädgård butiker redovisade ett urval av sorter, för människor som vill odla solrosor i exotiska färger som rödbrun och vit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.