Vad är en palmsibet?

En palmmård är en typ av nattlig sibet som finns i Sydostasien och Stillahavsområdet, en annan art, även brukar kallas palmmård, bor i Afrika. Asiatiska palm civets lever främst trädlevande lever i träden i den asiatiska djungeln. Varelser ser ovanligt som katter, och de är ibland jämfört med nordamerikanska tvättbjörn också. Ropen på palmmård kan vara ganska störande, särskilt när djuren bo i tak, vilket är vanligt i många byar, och en del människor anser att djuren en olägenhet. Det gemensamma namnet hänvisar till sin sympati för palm nektar eller sirap. Vissa samhällen i Asien jäsa denna nektar att göra en dryck som kallas toddy, och de hänvisar till palmmård som "toddy katt. " I Indonesien, palmmård kallas musang . Förutom nektar, äter palmmård också en mängd tropiska frukter, tillsammans med små däggdjur och insekter. Den allätare varelser kan också vara företagsam rengöringsmedel i områden med en större mänsklig gemenskap, precis som deras tvättbjörn motsvarigheter i Nordamerika.

Djuren har fläckig päls, lång svans, och spetsiga öron och näsor. De har också mycket distinkt anal doft körtlar som har utvecklats för att se ut testiklar. Båda könen bär dessa doft körtlar, vilket ledde till inledande förvirring bland vetenskapsmän. Även om förvirring har löst, det vetenskapliga namnet Paradoxorus hermaphroditus fastnat. Den palmmård kan spray en ganska skadlig ånga från sin anala körtlar doft, lukten är ibland jämfört med skunk.

Inte mycket är känt om avel vanor palm civets. Man tror att honan kan bära flera kullar på upp till fyra ungar i ett år, men utöver detta, är andra uppgifter om reproduktion saknas. Den naturliga beteende av djuren är inte heller förstås runtom, även djuren tycks lida av habitat utfiskning. Men de tycks också kunna anpassa sig till miljön som finns i små byar och städer.

En vana av palmmård är särskilt intressant för människor. Djuren verkar vara ganska förtjusta i kaffe körsbär tillsammans med sortiment av andra livsmedel som de äter. Eftersom kaffe körsbär är svårsmälta, är det möjligt att samla kaffe som har gått igenom tarmkanalen hos en palmmård. Detta kaffe kallas kopi luwak, och det är mycket uppskattad för sin extremt unika smak, vilken sägs vara ganska MODIG.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.