Vad är en dromedar?

en dromedar, eller arabiska kamel, är en art i sandig brunt till karamell färgade kamel hittades i norra Afrika och västra Asien. Den används i stor utsträckning som ett lastdjur i dessa områden, eftersom det är väl anpassad för tuffa förhållanden och långa resor.

dromedarer har en puckel, medan den andra typen av kamel, den Kamel, har två. Bactrians är också något mindre och mer anpassade till extremt kallt väder. Dromedarer används också som arbete eller packa djur i andra delar av världen, och många djurparker hålla dem också. Det formella namnet för Dromedar är Camelus dromedarius . Kamelerna tämjdes någonstans mellan 4000 och 1500 f. Kr. , och är helt utrotade i det vilda. En viltlevande population av Dromedar kameler kan roaming Australien, men dessa kameler inte är tekniskt vilda, eftersom de är rymlingar från en fånge befolkning. Förutom att vara ett lastdjur har Dromedar även historiskt använts som källa till mat, och några kameler föds upp för racing, särskilt i Mellanöstern.

flera unika anpassningar gör Dromedar kamel extremt tåliga och kan överleva under extrema förhållanden. Den första är den berömda puckel av kamel, som faktiskt är fylld med fett reserv, inte vatten. Kamelerna kan använda puckel näring under perioder av svält, och de kan överleva upp till fyra dagar utan mat eller vatten. Till skillnad från andra djur, kan Dromedar överleva också extremt förhöjda kroppstemperatur, vilket gör det möjligt att spara vatten eftersom den inte behöver svettas för att kyla ner.

ögonfransar av Dromedar är mycket långa, för att skydda djurens ögon från vind och damm. Dessutom kan dromedarer stänga sina näsborrar under damm stormar så att sand och smuts inte kommer in i lungorna. Läderartade kuddar på knä och mage tillåta dem att knäböja och ligger på varm sand, medan deras breda två toed fötter fungerar nästan som snöskor på de hala sand i öknen.

Liksom de flesta andra hovdjur är Dromedar en växtätare, med läderartade läppar anpassade till att äta taggiga grenar och andra fientliga anläggningar. Den dräktighetstiden för djuren är drygt ett år, och de unga kamelerna bor med sina mammor i ungefär ett år innan den blir helt oberoende. Den unika starka sidor Dromedar har gjort det ett viktigt kulturellt och ekonomiskt komplement till många samhällen, och kamelerna fortfarande i stor utsträckning användas i hela Nordafrika och Mellanöstern. Tvärtemot vad många tror, är Dromedar faktiskt en mycket älskvärd och villig djur, och det kommer inte spotta på människor att uttrycka fientlighet, även om kameler kommer att spotta på varandra under konflikter om mat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.