Vad är en bläckfisk?

en bläckfisk är en ocean bostad mollusk i bläckfisk klassen. Som namnet antyder är det främsta kännetecknet för ett bläckfisk åtta mycket rörliga armar, knutna till ett centralt uppsvällda kropp. Octopi finns i alla hav i världen, oftast bostad i grunt vatten, föredrog havsbotten som livsmiljö. Förutom att tjäna som en näringskälla är bläckfisk också studerats av många forskare, eftersom den anses vara den mest intelligenta av ryggradslösa djur. Djuren visar en enorm förmåga till lärande, logik och resonemang, särskilt i kontrollerade miljöer. Förutom armar och kropp, har en bläckfisk en näbb, en hård tillväxt inuti kroppen som är allt som återstår av skalet octopi kan en gång ha haft. Bristen på andra hårda strukturer gör octopi mycket flexibla och tillåter dem att passa mycket små platser. De har också komplexa ögon, som förefaller vara användbart i svagt ljus miljöer, även octopi inte kan se i färg. Centrala nervsystemet hos en bläckfisk är högt utvecklad, med flera i armar och ben verkar nästan självständigt från hjärnan. Dessutom har en bläckfisk tre hjärtan, en för att förse kroppen medan två pumpa blodet genom gälarna av bläckfisk, sitter under skyddande mantel.

För en försvarsmekanism, har en bläckfisk en säck av mörk bläck som man kan mata på predatorer medan den simmar iväg, med framdrivning. Dessutom kan octopi kamouflera sig genom att ändra färg och mönstring av deras hud att smälta in mer grundligt med sin omgivning. Slutligen kan en bläckfisk släppa en lem om det är förstått av ett rovdjur, vilket gör bläckfisken att fly medan rovdjuret distraheras med lem. Den mycket taktila vapen bläckfisken är utrustade med känsliga sucker koppar, som kan överföra upplevelser till bläckfisk samt bistå den medan den manipulerar byten.

Livslängden för en bläckfisk är relativt kort, de flesta de djur som lever i fem år eller mindre. En manlig bläckfisk kommer att dö strax efter det kompisar. En kvinna dör efter att hennes ägg kläcks för att hon inte äta medan hon tar hand om ägg som befruktas under hennes mantel, och sedan fäster dessa på väggarna i hennes hem. När äggen kläcks, den unge octopi driva i det öppna havet innan han kom till vila på havsbotten.

Vapen, bläck sac, och kropp bläckfisk alla ätbara, även kött av en större bläckfisk skulle bli slagna för att mjuka upp det. Många kulturer integrera bläckfisk i deras mat, från små octopi används helhet i såser till mycket större exemplar som skärs upp och bli grillad, rostad eller stekt. Köttet är rikt och smakrika, liksom sega, men det kan bli seg om det är kokt för länge.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.