Vad är en Tabby?

En spräcklig katt är en katt med en spräcklig päls mönster. Denna kappa mönster kan manifesteras på flera sätt, beroende på genetik enskilda katten, allt från den välkända randiga tabby till mer exotiska agouti tabby. Den tabbymönstret accepteras i ett brett spektrum av rasens standard, och det är en av de vanligaste rocken mönster för katter. Med tanke på det stora antalet tabbies i blandade och vilda katt samhället, har vissa forskare föreslagit att tabbymönstret noga kan bero på naturliga mönstret ut av vilda förfäder moderna tamkatten. Det finns fyra grundläggande typer av Tabby, i nyanser som brunt, grått, silver och rött. Makrill tabbies ha ett tydligt randiga rockar som många förknippar med denna färg mönster, med försiktigt vifta ränder längs sidorna av kroppen. Flesta makrill tabbies har också en M-formad märkning på sina pannor. Klassisk eller fläckig tabbies få en virvlande mönster, snarare än en randig ett, och ofta utvecklar särskiljande bullseyes på deras sidor.

Spotted tabbies utveckla en fläckig mönster, snarare än en randig ett. Flera kattraser har fötts för att uttrycka en fläckig mönster, till exempel Bengalen. Kryssas tabbies har individuellt randigt hår, snarare än randiga pälsar. Lagren av färg i håret skapar en distinkt agouti mönster som det som ses i Abessinier katter. I samtliga fall får tabbymönstret kompletteras med stövlar och /eller en bib i en kontrasterande färg.

Flera olika gener som är ansvariga för att ha uttryckt detta mönster i Tabby. Agouti genen, som är dominant, kontrollerar huruvida djuret kommer att kunna uttrycka en tabbymönstret, katter med en solid rock färg, båda recessiva former av agouti-genen har ärvts. Makrill gen, som också är dominerande, koder för striping av kroppen, medan tickade tabbies är resultatet av en genetisk mutation som gör att enskilda hårstråna vara randiga.

Tabby är en ganska välkänd företrädare för kattdjur arter. Många katt-ägare har ägt tabbies någon gång i sitt liv, tack vare överflödet av denna kappa mönster. För några exempel på verkligt framstående tabby katter, en genomgång av arkiv med bilder från kattutställningar kan avslöja några intressanta uttryck för tabby pälsen mönstret. The Cat finare's Association har ett utmärkt arkiv av fotografier mästerskapet katter och kattungar, och en spräcklig katt eller två kan vanligtvis hittas i mixen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.