Vad är en Stud Book?

En stamboken, även kallad en ras registret är en lista över alla kända enskilda djur i en ras. Vissa stamböcker är ganska gamla, och inkludera blodslinjer som sträcker sig tillbaka i århundraden. Om ett djur är registrerat i en stamboken, det anses vara "rent blod" och är förenat med registreringspapper som indikerar detta. Dessutom är de flesta pureblood djur tatuerade eller microchipped så att de lätt kan identifieras genom hela livet. Dessutom tjänar stamboken som en katalog över tillgängliga avelsdjur, så att uppfödarna använda stamboken för att göra matcherna.

Generellt är en stamboken förvaltas av ett ras klubb eller en grupp som försöker upprätthålla integriteten i ett ras. Stamböcker kan fastställas för varje ras av djur, men de brukar omfatta hundar, katter och hästar. För att ingå i en stamboken måste flesta djuren genomgå en fysisk undersökning för att säkerställa att de uppfyller rasstandarden. En rasstandard är en lista med beskrivande punkter som alla djur inom rasen besitter, och det normalt ingår tillåtna färger, som beskrivningar av kropp typ, och andra identifierande poäng kan användas för att skilja djur från denna ras. Djur som uppfyller rasstandarden bidrar till den övergripande historien och fortsatt välfärd i rasen, och kan visas i den rasen klassen vid evenemang. I en sluten stamboken, föräldrarna till ett djur som registreras skall vara placerade i stamboken. I vissa fall har stamböcker som förs av flera organisationer eller nationer. Om en stamboken har en ömsesidig överenskommelse med en annan stamboken, kommer det att ta emot djur med en eller flera föräldrar från andra stamboken. Detta bidrar till att förhindra inavel, genom att uppmuntra matcher från olika regioner. En gång i stamboken är stängd, är de djur som var registrerade i det som anses vara "stiftelse lager", vilket innebär att varje registrerat djur från och med då kommer att vara en ättling till stiftelsens bestånd. I en öppen stamboken alla djur som uppfyller rasens standard kommer att registreras. Den öppna stamboken uppmuntras för många raser, som inavel är ett allvarligt problem med många slutna stamböcker. Öppna stamböcker möjliggöra mer genetiskt utbyte, se till att exemplar av rasen kommer att vara stark och frisk. En annan typ av stamboken är en merit eller prestanda stamboken, som beviljar registrering på grundval av konformation till rasens standard, eller prestanda, vilket är fallet med stamböcker som registrerar arbetande hundar.

Nomenklaturen i stamboken kan ibland vara förvirrande. Normalt är ett djur ges ett registreringsnummer namn när den ingår i en stamboken som innehåller information om sina föregångare eller där det föds. Till exempel, hästar med "War" i deras namn är ättlingar Man O'War, en av de mest berömda ryttaren idrottare genom tiderna. Ett djur är också getts ett samtal namn, "som är namnet utbildare och personer som arbetar med djur. Ett samtal namn är ofta helt oberoende av det registrerade namnet på djuret, vilket kan leda till förvirring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.