Vad är en Sheepdog?

En sheepdog är en hund som har fötts upp och utbildats för att arbeta med får. Sheepdogs används ofta i vallning, att hantera fårbesättningar eftersom de flyttas och hanteras, och de kan också fungera som vakthundar för att skydda boskap från rovdjur och tjuvskyttar. En mängd olika hundraser används som får hundar, och alla dessa raser är mycket aktiva, intelligenta personligheter som gör dem väl lämpade för djurhållning. Förutom att arbeta med får, en Sheepdog kan potentiellt arbete med andra djur också. Sheepdogs är utbildade för att arbeta både ensam och tillsammans, och de kan samarbeta med människor för att säkerställa att besättningen förvaltas som behövs. På rancher där hästar används också i djurhållning, sheepdog är utbildade för att fungera bra med hästar också, skapa ett sammansvetsat team av människor, hästar och hundar som håller får och andra djur väl under kontroll.

collie, mastiffer, retrievers, corgis, Koolies och stora Pyrenéerna är alla används som fårhundar, liksom ett antal andra hundraser, inklusive alla de "Sheepdog" i sina namn. Några av dessa hundraser har förbättrats under århundraden av noggrann avel och hårt arbete, och deras natur är perfekt anpassade för att arbeta med får. Sheepdog raser tenderar att vara mycket trainable, men de kan ha en envis och självständig strimma också. Förutom att arbeta djur, några sheepdog också delta i tävlingar. Många länder med en lång tradition av fåruppfödning värd Sheepdog tävlingar och rättegångar, vilket gör att hundarna till fjäderben sina saker i agility prövningar och vallning tester. Titta på dessa prövningar kan vara ganska intressant, speciellt när en begåvad Sheepdog och dess befälhavare är på jobbet, eftersom en samordnad par använder en serie av signaler som är så subtila och komplicerade att det ibland verkar som om de läser varandras tankar.

Vissa tycker om att hålla vallhundar som sällskapsdjur, men detta rekommenderas inte. Sheepdog raser kräver mycket arbete, eftersom de är mycket krävande, hög energi hundar, och de kan bli frustrerade utan besättning att ta hand om. I vissa fall kommer sheepdog försök att fösa medlemmar i hushållet, det låter roligt, men det kan också vara farligt, så får hundar kommer att bita, klo och sparka för att hålla besättningen i linje. Sheepdog raser är särskilt olämpliga inomhus husdjur och människor som vill hålla dessa raser som sällskapsdjur snarare än arbetande hundar bör tänka noga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.