Vad är en Sea Stack?

Ett hav stack är en pelare av sten hittades i vattnet i närheten av en kust. Sea stackar är vanliga längs många av världens kuster, och några har även blivit ganska känd. Liksom andra funktioner som finns längs kusterna, till havs stackar också i ett tillstånd av ständig förändring, med nya staplar framväxande hela tiden medan gamla försvinner. Vissa havet stackar som är kända för att urholka in mycket ovanlig och slående formationer, vilket gör dem populära ämnen för fotografer och konstnärer. Ett hav stack orsakas av naturlig erosion av uddarna längs kusten. Vanligtvis bär havet ett hål uddarna först skapa en båge som sakta växer med tiden, eftersom de leder. I slutändan, valv kollapsar, vilket ger ett hav stack på ena sidan och udden på den andra. Separerade från kusten, havet stack långsamt kommer att börja erodera, slutligen smälta bort i vattnet eller sjunker ned. och botten ett hav stack är som en mycket liten ö, och i vissa fall, hav stackar har faktiskt började som öar som har slitits bort. Många flyttfåglar använder havet staplar för häckande och husrum, uppskattar deras isolering och relativ säkerhet. Sea stacks är också populära bland rock klättrare, eftersom många sådana stackar utgör intressant och rolig klättring utmaningar.

Fördelningen av havet skorstenar i ett område varierar beroende på vilken typ av rock uddarna bildas, ambient väderförhållanden och den rådande strömningar i vattnet. I vissa fall kan ett område vara fylld med havs-stackar tillverkad av mycket hård sten, medan i andra fall en strandlinje har bara några staplar som består av mjuka, smulig material som kalksten och sandsten. Eftersom många uddar bildas från det tidigare havsbotten, några havet stackar också avslöja intressanta fossila lämningar som de urholkar.

En del rekommenderas försiktighet när man är runt havet stackar . Det är möjligt för skorstenar kollaps oväntat, till nackdel för alla som råkar vara stående eller båtar i närheten. Vid klättring havet stackar, är det en god idé att se upp för mjuk, spröd sten som kan ge vika under tyngden av en klättrare, och för att undvika särskilt smala, smala hav stackar eftersom de kan vara mycket bräckliga. Dessutom kan därför hav stackar används som häckningsplatser av fåglar, tillgång till staplar begränsas genom bevarande organ i syfte att skydda fåglar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.