Vad är en Parrotfish?

Papegojfisk är några av de vackraste och mest intressanta av revet fisk som lever i tropiska vatten runt öar runt om i världen. Dessa från 1 till 4 meter (från 30 till 120 cm) skönheter ha klara och levande färger alltifrån gröna, blå, gula till röda färger och har många varianter av bicolor, prickiga, randiga och mosaik mönster.

Färgtal varierar från män, kvinnor och unga. Som med många arter, hanarna visa ljusaste färger medan honorna upprätthålla en mer grå utseende. Papegojfisken lever de grekiska öarna är det enda undantaget, där kvinnor uttrycker ljusaste färger.

Orsaken de fick namnet parrotfish är på grund av deras papegoja-liknande näbb, snarare än levande papegoj-liknande färg. Papegojfiskar tänder säkring till en fast platta som tillåter dem att Chomp och crunch sjögräs och tång. Ljudet av slipning är hörbar medan de äter. tång dessa revet fisk äter växer på korall så de förtär mycket av korallen också. Detta står för sina livfulla färg. Papegojfiskar har speciella tänder längst bak i deras hals som trampar upp korall, som rötas och släppt som puffar vit finkornig sand. De alger som växer på korall kan blockera viktiga, livgivande sol så Papegojfisken spelar en viktig roll för att hålla korallrev levande och friska. I Västindien i synnerhet, är papegojfisk bevara korall från en överväxt av alger.

Parrotfish har en inbyggd skyddande mekanism som tillåter dem att sova utan att bli utsatta för angrepp rovdjur. De skapar och omger sig med ett slem kokong som forskarna tror döljer sin doft. Forskarna misstänker också att denna öppna "goo" block invaderande bakterier och parasiter. Det finns över 90 kända sorter av papegojfisk, de flesta med unika egenskaper. Många kan ändra färg som de mognar. Papegojfiskar skolor resa i harem av honor med en dominerande hane för skydd och befruktning. Kvinnlig papegojfisk ha förmåga att förvandla sig till män och om hanen är förlorat, en kvinnlig parrotfish kommer att förändra hennes kön och färg att ta på sig rollen som dominerande manliga och befruktar äggen.

I de kontinentala USA, papegojfisk kött är sällan äter men i andra delar av världen, är det ofta betraktas som en delikatess. I den polynesiska öarna, var papegojfisk gång betraktades som en måltid bara värd att visas på en kung. I Västindien är papegojfisk lätt fångas och betraktas som en särskild delikatess. Med det ökande beroendet av parrotfish att bevara Karibien korallrev, ekologer och statsmän både överväger att lägga dem under beskydd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.