Vad är en Moon Tree?

månen träd är ett träd som har odlats av frön som sändes ut i rymden med Apollo 14 i januari 1971. Dessa träd finns i många udda hörn av världen, eftersom de visat sig vara mycket populärt bland människor på jorden, och utöver den ursprungliga månen träden finns det ett antal andra generationens prover ökat från sticklingar. National Aeronautics and Space Administration (NASA) är faktiskt i färd med att försöka spåra upp alla månen träd, stackars posterna hölls på 1970-talet då de delades ut.

Historien om månen träden börjar med Stuart Roosa, som arbetade som rök jumper för USA Forest Service, och senare som en Air Force testpilot. Han erbjöds möjlighet att utbilda sig till astronaut och tog den, utan tillförs besättningen deltagarlistan för Apollo 14. Samtliga besättningsmedlemmar på flyget fick ta med några små personliga saker, och Roosa förklarade att han ville ta träd frön. I samarbete med Forest Service, som Roosa hundratals loblolly tall , Sycamore, sweetgum, redwood, och Douglas Fir frön på flyget. Personal på Forest Service var nyfiken på vad som skulle hända med fröna efter att ha rest i rymden och NASA tänkte att det kunde vara en bra PR-kampanj, som förenar människor med rymdprogram med en måne träd i varje större samhälle. Roosa kretsade månen ensam med sina frön medan hans kamrater arbetade på månens yta, och sedan de tre återvände till jorden där kapseln av utsäde av misstag bröt, upphov till oro över deras livskraft.

Roosa skilde frön av arter och skickade dem till Forest Service biologer, som lyckades gro nästan alla av dem. Omedelbart började begäran om månen träd hälla i. Ett gemensamt drag i många amerikanska bicentennial firandet var en måne träd, och månen träd visade sig vara populär hos utländska dignitärer också. Moon träd planterades i många amerikanska städer och skickas till ställen som Japan, Brasilien och Tyskland, bland annat. The United States Forest Service inte kunde tillgodose efterfrågan månen träd, så det började förökningsmaterial från sticklingar att skapa en andra generation av träden. Eftersom träden mogna, de är inte märkbart skiljer sig från deras motsvarigheter jorden, och man skulle inte veta att ett träd är en måne träd om inte trädet råkar vara märkt med en plakett. Många av de arter som valts är extremt lång livslängd, så är chansen stor att många av månen träden fortfarande är i livet.

Även om det kan tyckas häpnadsväckande, NASA stor glömde månen trädet programmet förrän några nyfikna kontaktat byrån för att se om de kunde få sticklingar. Dave Williams vid Goddard Space Center steg för tillfället försöker spåra månen träd och hålla en uttömmande förteckning över alla kontrollerade månen träden runt om i världen för människor som är intresserade av denna händelse i NASA: s historia. Williams behövde inte titta långt efter hans första månen träd, eftersom det finns en lönn på grund av Goddard Space Center.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.