Vad är en Manta Ray?

En Manta Ray är en stor stråle i familjen Mobulidae. Mantas är de största strålarna i havet, med den största kända enskilda mäter imponerande 25 fot (7,6 meter) vid dess bredaste punkt. Giant Pacific Mantor är ofta större än människor, vilket leder till en utbredd myt att dessa harmlösa fisk attack dykare. Faktum Mantor är mycket skonsam och oftast mycket blyg, och de utgör inget hot mot människor och de flesta andra organismer. Dessa fiskar har utvecklats från bottenlevande arter. Även Mantor inte längre sväva runt havsbotten som deras förfäder gjorde, har de behållit tillplattade organ som är associerade med bottom-invånare, tillsammans med skyddande färg för bottenlevande arter. På toppen, är en Manta Ray blått till svart färg, vilket gör det svårt att se när någon ser ner på stråle genom havet. På botten, Mantor gräddvita till vit till färgen, blanda i när den ses underifrån.

Manta rockor är bredare över än de är långa, och de har distinkta fenor nära deras ansikten som ser ut ungefär som horn, vilket medför vissa kallar dem "Devil Rays. " Dessa fenor används för att sopa i byte. Manta rockor är filtrerare, lever på plankton, och de är mycket skickliga simmare, med sina massiva sida fenor som vingar segla genom vattnet och styra med sin piska som svansar. Vissa arter och med kan hoppa helt ur vattnet. Det främsta fiende till Manta Ray är haj, trots att endast mycket stora hajarter är villiga att attackera Mantor. Mantor tenderar att leva ensam, men de utgör ömsesidigt fördelaktiga relationer med parasitära fisk som rena sin kropp och gälar på dem vid "städning stationer," områden kring tropiska rev där parasiterande arter samlas. Rengöring stationer fungerar som carwashes för fisk, i behov av en rengöring som simmar i att meddela att de behöver hjälp, och en svärm av parasiterande fisk utför detaljerade uppgifter, så att säga.

Manta Ray är ovoviviparous, vilket innebär att honorna ruvar sina ägg i deras kroppar. Vanligtvis bara en Manta Ray baby luckor i taget, och nyfödda Mantor redan runt fyra fot (1,2 meter) över. Mantor finns i hela tropiska vattnen i världen, särskilt runt korallrev, vilket gör att många besökare till dessa områden komma i kontakt med Mantor. Även om det kan vara frestande att föreställa sig att greppa om och spände en tur med dessa snabba simmare, bör människor undvika att hantera Mantor, eftersom de kan skada dem eller skada slemhinnorna som skyddar kroppen från smitta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.