Vad är en Mandrake?

En Mandrake är en växt av Nightshade familjen används främst för sin bedövning och förment magiska egenskaper. Det är nära besläktad med Belladonna eller belladonna och kan orsaka delirium och hallucinationer vid förtäring i tillräckliga mängder. Den Mandrake sägs också att fungera som en fertilitet stöd för kvinnor. Det finns fyra arter av Mandrake, samtliga tillhör Mandragora släkte och alla med relativt likartade egenskaper.

Mandrake var en vanlig ingrediens i både medicin och magiska formler från antiken till medeltiden, och det fortsätter att se en sådan användning idag i mindre omfattning. Användningen av Mandrake som en drog är dokumenterat så tidigt som 200 f Kr, då belägrade kartagerna gav invadera romerska trupperna Mandrake-spetsad vin för att döda dem i deras bedövade tillstånd. Mandrake är också en gammal narkos, som används för att bedöva eller lugna patienter innan olika operationer. I detta sammanhang var det normalt inandas. Den Mandrake har länge haft mystisk klang, både på grund av dess narkotisk verkan och på grund av utseendet på dess rot, som sägs likna en människa. Enligt folklore, skriker humanoida Mandrake root när den dras från jorden, och den människa som hör det går döv, bli galen, eller i mer extrema versioner av legenden, drop dead. Utarbeta metoder för skörd av Mandrake Root uppfanns därför, en av de mest kända innebär fylla öronen med vax och lura en hund till att dra ut roten, hålla ett avstånd så att hunden kommer att dö i stället för skördare. En annan makaber legend kring Mandrake anser att växten växer där en man har blivit hängda.

är användningen av Mandrake som fertilitet stöd hänvisade till, vissa tror, i den bibliska Moseboken. I kapitel 30, kan Rachael, som inte kunnat föreställa sig, hennes syster och co-fru för att tillbringa en natt med sin make Jakob i utbyte mot några kärleksäpplen finns på Jakobs egendom. Strax efteråt blir Rachael gravid. Vissa bibelforskare tyder på att anläggningen i fråga inte Mandrake, men Mandrake är den vanliga engelska översättningen av den ursprungliga hebreiska. I varje fall är Mandrake traditionellt anses öka en kvinnas fertilitet, särskilt i öst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.