Vad är en Lava Flow?

En lavaflödet är resultatet av ett vulkanutbrott, som orsakas av ökningen av magma till jordytan. Magma kallas lava efter det framgår av jordskorpan. En aktiv lavaflödet kan överstiga temperaturer 1. 300 ° Fahrenheit (700 ° C) och är väldigt destruktiva. Sakskada till följd av lavaflödet är inte ovanligt, eftersom lava brännskador eller knuffar undan allt i sin väg. Men människor och djur brukar kunna komma undan, som lava rör sig vid låga hastigheter.

Magma är smält sten som cirkulerar under jordens yta. Det är oftast vid höga tryck, och ibland öppningar eller bryter genom vulkaner, orsakar aktiv lava flöden. Som magma resor samlar partiklar av andra stenar som påverkar dess sammansättning och efterföljande styrka. Eftersom magma är mindre tät än rock, stiger den långsamt uppåt genom jorden, vilket leder till bildandet av magma kamrar och kupoler lava. Magma, och den resulterande lavaflödet, finns i tre huvuddelar: mafiska, mellanliggande och felsic. En mafiska lavaflödet tenderar att vara mildare än vissa andra former, eftersom dess främsta komponenten är basalt, snarare än mer explosiv silikater. En mafiska lavaflödet tenderar också att vara lägre viskositet och mafiska flöden är tunna och mycket jämnt som följd. Mafiska lavaflöden oftast finns i närheten av marina miljöer eller runt subduktion zoner Oceanic plåtar, och de flesta kudde lava bildas från mafiska lava flöden. Kudde lava bildas när lava flöde uppstår under vattnet, som utgör en omedelbar skorpa som senare brista av ny lava, vilket resulterade i bildandet av många små lampor som liknar kuddar. En medelsvår eller andesetic lavaflödet har en större mängd av kvarts och förekommer ofta i närheten plattgränserna. Mellanliggande lavaflöden är mycket mer explosiv, på grund av högre procentandel av silikater associerade med dem. Den aktiva lavaflödet tenderar att inta en mycket flytande form och utseende unika kristaller kallas phenocrysts inuti lavaflödet är inte ovanligt.

Felsic lavaflöden är mycket trögflytande och extremt explosiv. En felsic lavaflödet uppstår vanligtvis när en varm plats i den kontinentala jordskorpan bryter ut, transporterar partiklar och silikater till ytan med det. Felsic lava tenderar att vara mer trögrörliga än andra typer och ofta innehåller aluminium, kalium, natrium och kalcium, bildar fältspat och kvarts. Förutom kudde lava, en lava flöde kan också ta formen av Ā'Ā , en grov, cindery lava kännetecknas av bitar av material som bildas på toppen. En Ā'Ā lavaflödet syns väl genom radarsatellitdata eftersom dess ojämna yta återspeglar väl. Gå på en nedkyld Ā'Ā lavaflödet är utmanande på grund av ojämn och trasiga ytan, medan han gick på en het lava flöde är i allmänhet inte rekommenderas. En lavaflödet kan också visas i form av pahoehoe, ett smidigt ytan basaltiskt lava. Pahoehoe bildar ofta mycket märkligt, böljande former som rinner, skapa små flikar att skjuta flödet längs. Sällan tar en lavaflödet form av en presenningsförsedda flöde , där topp och sidor sval och bildar en skorpa på vilka hot stone fortfarande rör sig, så småningom bryta sidorna och skapa en mycket ojämn kant.

Dödsfall i samband med lavaflöden sällan är direkt knutna till lavan själv. Dör av reaktion av lava och vatten, från giftiga gaser som följer lavaflöden, och från andra tillhörande lavaflödet händelser. Om lavaflödet närmar sig, bör människor evakuera snabbt och lugnt och se till att ta hunden med dem. Om det finns tid, bör evakuerade bort också viktiga ägodelar, eftersom deras hem kan vara begravd i flera meter i svart rock. Myndigheterna kommer att meddela när det är säkert att återvända.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.