Vad är en Jaguarondi?

Trots likheterna i deras namn, vildkatt kallas jaguarondi (Puma yagouaroundi) är inte nära förknippade med jaguar. De två delar mycket av samma utbud, och deras namn båda härstammar från ett ord i Guarani språk som betyder "köttätande djur. " Som medlem av släktet Puma är jaguarondi närmare puma, även kallad Cougar eller Puma. En gemensam avlägsen anfader till jaguarondi och puma gjorde troligen sin väg över från Eurasien genom Berings landbrygga. Jaguarondis lever i Syd-och Centralamerika, och upp genom Mexico och södra Texas.

Även om jaguarondi är ungefär lika stor som ett rejält hus katt, skulle det inte förväxlas med en. Det är omkring tre till fyra och en halv meter (91-157 cm) lång inbegripet tillplattad svans, och dess ram är lägre och bredare än ett hus katts. Dess öron är inte påpekas, men runda, som ett lejon's. Inom vissa områden av dess naturliga livsmiljö, jaguarondi Det kallas "leoncillo," Spanska för litet lejon. En annan regional smeknamn för jaguarondi, utter katt, föreslår en egenskap atypiskt kattdjur: den simmar, och inte så utan att tveka. Sina långa, lågt hängande vagn och kort päls, både nyttig för att flytta under vattnet, orsaka jaguarondi att se ungefär som en utter. Konturerna av den jaguarondi liknar helt medlemmar i vessla och utter familj, mårddjur, i större utsträckning än det gör andra katter. Även benen på jaguarondi är korta, är det en snabb löpare och kan gå upp till en mil utan att stanna. Skillnad från de flesta katter, jagar den snarare än stjälkar sitt byte. Den jaguarondi spenderar den mesta av sin tid på marken, men den kan klättra i träd, och, ovanligt för en katt, kommer den att äta frukt. Dess viktigaste livsmedlen är dock små däggdjur som kaniner och möss. Den jaguarondi s habitat består av tät skog, och det sällan kommer ut i det fria. Eftersom det är så undflyende, är information om jaguarondi svårtillgänglig. Mycket av vad man vet om det kommer från tidigare rapporter. Under en lång tid ansåg biologer en av färgvariationer av jaguarondi, den röda, en egen art kallas Eyra. Men både den röda och den grå varianterna är samma, och en kull ungar kan innehålla ledamöter av båda färger. Pälsen av den vuxna jaguarondi är enhetlig, utan ränder, fläckar eller andra fläckigt.

Jaguarondis leva ensam, utom när uppvaktar en kompis. Deras snabbhet och smidighet, deras förkärlek för tät vegetation, liksom deras benägenhet att jaga tidigt på morgonen och på kvällen, försäkrar att man sällan ser dem. Ändå är förstörelsen av deras livsmiljö minska antalet jaguarondis i naturen. FN: s konvention om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES) placerar jaguarondi befolkningen i Central-och Nordamerika i tillägg I sin lista över de mest utrotningshotade djur. Sydamerikanska jaguarondis, som anges i bilaga II, anses vara hotade, men inte i omedelbar fara att utrotas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.