Vad är en Curry träd?

curry träd är en tropisk subtropiska träd hemma i Indien. Som ni kanske förstår av namnet, är bladen av curry träd som används i Sydostasien matlagning, och de är särskilt populära i Indien och Sri Lanka. Dessutom för att odlas som en användbar kulinarisk träd, curry trädet också odlas för sin attraktiva lövverk och aromatiska blommor. I de områden i världen där klimatet är gynnsamt för odling curry träd, kan dessa träd finns på några trädgård leverantörer, och på de asiatiska marknaderna, särskilt marknader som fokuserar på indisk mat. Detta träd formellt kallas Murraya koenigii , och det är också ibland kallas curry-lövträd. I naturen kan det bli upp till 20 fot (sex meter) lång, med en slät stam, enkla avlånga blad, och nätta vita blommor som ger en stark doft under blommande säsongen. Blommorna utvecklas till svarta bär, som för övrigt är giftiga, så de bör undvikas.

Curry blad används i en mängd olika sydostasiatiska rätter, oftast är rostade i olja i matlagning pannan innan övriga ingredienser la. Bladen lägga en distinkt doft och smak på den färdiga skålen, och de sägs vara bra för matsmältningen förutom att vara smakrika. I vissa regioner, konsumenterna tugga även bladen rakt. Den "curry" i namnet kan vara lite förvirrande, eftersom curry trädet inte producerar blad med en smak likt curry. Namnet är en referens till den tamilska ordet Kari , som avser alla slags kompott fat, särskilt ett med grönsaker, snarare än den kryddstarka rätter smaksatt med gurkmeja som många västerlänningar förknippar med ordet "curry. "

Curry träd trivs i USDA zoner nio till 11, och de föredrar helt till en del sol och väldränerad jord. Många trädgårdsmästare ändra sin jord med saker som torv för att främja hälsosamma dränering, så att trädet torka ut helt mellan vattningarna. Årlig beskärning hjälper trädet producerar mer smakrika blad genom att främja ny tillväxt, bladen kan skördas när som helst och används färsk för bästa smak. Curry blad kan även torkas eller frysas för senare användning. Både frön och rotskott rot kan användas för att sprida curry trädet. Om allt från frö, är det en bra idé att använda utsäde som är så färsk som möjligt, eftersom fröna inte håller bra.

En del människor förväxla curry trädet med curry blad anläggningen, även känd som Helichrysum italicum . Dessa två anläggningar är inte samma sak, curry blad anläggningen har en stark doft av curry, snarare än den unika doft av curry blad, och det hör hemma i Medelhavsområdet. Det är också en lågväxande växt, snarare än ett träd, och bladen är tveklöst inte curry blad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.