Vad är en Calico Cat?

motsats till vad många tror, en Calico katt är inte en specifik ras av katt. Det är istället ett ovanligt mönster av färg som kan förekomma i många olika raser, inklusive Manx, persiska och Domestic Short-Hair katter. Betraktas som en calico katt, måste en katt vara tri-colored, med fläckar av vit, röd eller orange, och svart päls. Vissa raser har regler för hur många procent av kattens päls måste vara vit för att den skall kallas Calico katt.

Calico katter är nästan alltid kvinnor. Detta beror på gener för de orange eller svart färg som på X-kromosomen. Kvinna katter har två X-kromosomer, medan hankatter har en X och en Y-kromosom. Därför passerar modern katt X-kromosomen till hennes kattungar, medan fadern passerar antingen X eller Y-kromosom, därmed bestämmer kattungar kön. Vara en calico katt, måste kattungen ha en X-kromosom som har orange färg och en X-kromosom som har den svarta färgen. Kvinna Calico katter är genetiska avvikelser, med XXY kromosomer och är sterila och extremt ovanliga. En Calico katt har sektioner av olika färger i sin päls. Oftast kattuner med fler vita päls också ha större och mer distinkta fläckar av färg. Om den orange och svart päls är blandad, är katten kallas ett sköldpaddsskal. Nässelfjäril katter, eller "torties," eftersom de är allmänt kända, har liten eller ingen vit päls. En variant av den vanliga Calico färg mönstret är "utspädd" eller "pastell" Calico katt. Denna typ av Calico katt har fått sitt namn från det faktum att dess färg mönster är en "utspädd" eller "pastell" version av den typiska färger. En utspädd eller pastell Calico katt har ett mönster av buff eller grädde i stället för orange och "blå", ett skiffer grå färg, istället för svarta.

hela vår historia har många kulturer anses det Calico katten att vara lycklig. Vid ett tillfälle i Japan, en Calico katt ansågs föra lycka i huset och för att skydda sjömännen på sina fartyg. The Calico katten antogs som Maryland State katten den 1 oktober 2001 på grund av att färgerna svart, vitt och orange är de samma som Baltimore Oriole och Baltimore Checkerspot fjäril, staten fåglar och insekter, respectively.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.